SEGRE

FESTIVITAT TRADICIONS

Les Blau de Lleida celebren el seu dia

La Catedral Nova va acollir ahir una ofrena floral i una missa en honor a aquesta verge lleidatana || A la província hi ha 229 dones i nenes que porten aquest nom

Nenes amb el nom de Blau que van anar ahir a la Catedral Nova per deixar flors a la Verge.

Nenes amb el nom de Blau que van anar ahir a la Catedral Nova per deixar flors a la Verge.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’associació Blaus Lleida va celebrar ahir el seu dia gran, el de la Mare de Déu del Blau, amb la tradicional ofrena floral a la Catedral Nova. Com cada any, desenes de nenes i dones que porten el nom d’aquesta verge lleidatana van passar pel temple per deixar flors i fotografiar-se amb la imatge, que és obra de Jordi Safon i data del 1447.

Explica la llegenda que quan s’estaven esculpint les imatges que havien de decorar la Porta dels Apòstols de la Seu Vella, l’escultor va haver d’anar-se’n de viatge. Amb la intenció que no es paressin els treballs, aquest va encarregar a un dels seus aprenents que esculpís el rostre de la Mare de Déu. Quan va tornar, el mestre es va trobar un rostre perfectament tallat i digne d’admiració, de forma que va tenir enveja del treball del seu aprenent i, pres per la ira, va llançar un martell contra la cara de la verge amb la intenció de trencar-la. Tanmateix, l’eina va rebotar, va matar el mestre escultor i va causar un blau al front de la Mare de Déu, que va passar a dir-se la Verge del Blau.

Segons les últimes dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), un total de 229 lleidatanes porten el nom d’aquesta verge. D’aquestes, cinc es diuen Maria Blau i quatre, Maria del Blau. A més, tretze nadons que van nàixer el 2021 a les comarques lleidatanes van rebre aquest nom.

Des de Blaus Lleida, entitat que representa prop de 150 persones, van destacar la importància d’una festa que promou el patrimoni artístic i cultural que recull la llegenda de la Mare de Déu del Blau. Avui a les 19.30 hores tindrà lloc a la Catedral el concert solidari BlauSons, en benefici de la Fundació Esclerosi Múltiple.

tracking