SEGRE

FAUNA BALANÇ

Lleida dobla les mascotes 'controlades'

L'últim any es van identificar 6.962 nous animals de companyia a les comarques lleidatanes, davant dels 3.584 del 2021 || Veterinaris destaquen la importància de posar xip als felins

Dos gossos rebent ahir cures en una perruqueria canina del barri de Pardinyes.

Dos gossos rebent ahir cures en una perruqueria canina del barri de Pardinyes.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia de Catalunya (AIAC), que gestiona el Col·legi de Veterinaris de Catalunya, va batre un nou rècord d’inscripcions de mascotes durant l’any 2022 amb un total 6.962 a les comarques lleidatanes, amb una mitjana de dinou identificacions amb xip al dia. En comparació amb l’any anterior (3.584), l’AIAC ha doblat el registre d’animals de companyia, que ja serien prop de 100.000. El gos continua sent l’animal predilecte com a mascota, molt lluny dels gats i les fures, malgrat que en aquesta llista també poden trobar-se mamífers exòtics, rèptils i aus.

En aquest sentit, la presidenta del Col·legi de Veterinaris de Lleida, Carme López, va ressaltar la importància d’identificar els felins. López va assenyalar que, en el cas dels gats, molts propietaris consideren que no és necessària aquesta identificació perquè és un animal que no surt de casa a passejar, com el gos. “Però en el cas que s’escapin i es perdin, és molt difícil poder recuperar-los si no tenen el xip”, va afirmar.

Per a López, és molt important augmentar aquesta conscienciació per a la identificació dels animals de companyia i va recordar que el 80% dels animals identificats es poden recuperar. Tanmateix, va constatar que encara hi ha moltes mascotes que no compten amb el xip ni estan censades i va cridar a la responsabilitat per complir amb aquesta obligació legal. De fet, la llei de Protecció dels Animals de Companyia estableix l’obligatorietat d’identificar gossos, gats i fures, un “gest de responsabilitat per part del propietari cap a l’animal i la societat” que també pot ajudar a recuperar les mascotes en cas que es perdin.

I és que, segons les dades recollides pel Consell de Col·legis Veterinaris, el 85,3 per cent dels animals que es localitzen perduts al carrer en el conjunt del territori català i que estan correctament identificats es poden retornar als seus propietaris. L’AIAC, la base de dades més extensa de Catalunya, compta amb un total d’1.500.000 animals inscrits. Disposa d’un servei d’atenció continuada els 365 dies de l’any i està dotada dels recursos tècnics necessaris i del personal adequat per mantenir-la actualitzada i operativa en tot moment.

No posar el xip a les mascotes continua sent un dels grans cavalls de batalla de les protectores d’animals. Segons apunten des del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Lleida, també conegut com el Refugi dels Peluts, només dos de cada deu dels animals que arriben a les seues instal·lacions estan identificats, cosa que impossibilita trobar-ne els propietaris en cas de pèrdua.

tracking