SEGRE

Denuncien que la baixada de l'IVA no s'aplica en 1 de cada 4 aliments

Una dona surt d’un supermercat amb el carret d’anar a comprar.

Una dona surt d’un supermercat amb el carret d’anar a comprar.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet el siguimiento de diferents productes en cinc grans supermercats: Alcampo, Carrefour, Dia, El Corte Inglés i Mercadona, comparant el preu que marcaven abans de la rebaixa de l’IVA amb el d’ara, quan ja ha passat un mes de l’entrada en vigor de la mesura. Han sondejat productes tant dels que han passat a l’IVA 0% (pa, ous, llet, formatges), com els que abans tenien el 10% i ara el 5, com les pastes i els olis.

Les conclusions són que, a grans trets, hi ha més incompliments ara en la rebaixa de l’IVA que en els primers moments: de fet, han detectatt errors en el 26% dels productes. En general, on més problemes s’han observat ha estat en productes frescos, pa, llegums i ous. En pasta, arròs o llet no hi ha cap error en el canvi de l’IVA. Els percentatges majors d'errors, acumulats, s'han detectat, segons l'OCU, a Alcampo i El Corte Inglés.

En conclusió, i sobre un total de 110 productes, en més de una quarta part, el 26%, no s’està aplicant la rebaixa de l’IVA: en concret, en el 12% dels productes s’estava calculant malament la rebaixa, i en un 14%, s'havia apujat el preu. Els percentatges majors d'errors es van trobar a El Corte Inglés (amb un 35% d’errors), Alcampo i Carrefour. Els productes més afectats són frescos com pomes, tomates i patates. També s’han detectat augments de preu en oli d’oliva, pasta i llet.

L’OCU conclou que "quan ja fa un mes de l’entrada en vigor de la mesura, la situació s’està deteriorant". "En la major part dels casos s’havia fet bé la transició de preus i en general durant la segona setmana de gener, el nombre d’incorreccions havia baixat respecte al primer dia d’aplicació de la norma, ara, quan ha passat un mes, veiem que els errors són molt més nombrosos i més generalitzats". LEs irregularitats, informen, són de diversos tipus: "no aplicar la rebaixa, fer arrodoniments del preu desfavorables al consumidor, apujar el preu de determinats productes o deixar de vendre alternatives més barates." "Més enllà de les variacions de preu que es poden explicar per l’estacionalitat (en el cas dels productes frescos és molt evident), o per promocions, estem detectant una tendència a l’alça dels preus, que pot comportar que desaparegui l’efecte que es desitja aconseguir amb la rebaixa de l’IVA."

Cada vegada són més les famílies afectades pels augments de preu de la cistella de la compra, fet que els porta a modificar hàbits bàsics de consum (deixar de comprar determinats aliments, o directament, comprar menys menjar), per la qual cosa l'OCU insisteix en la necessitat que la rebaixa de l’IVA s’estengui també a la carn i el peix, aliments que haurien de tenir un IVA 0%, així com en la urgència d’adoptar altres mesures destinades a millorar la situació dels més vulnerables, com l’ampliació del xec d’ajuda, o de tots els consumidors, com l’ajustament dels mínims professionals i familiars de l’IRPF.

tracking