SEGRE

ALIMENTACIÓ SUCRE

10 aliments que porten més sucre del que sembla

L'OMS recomana prendre un màxim de 25 grams de sucre al dia

10 aliments que porten més sucre del que sembla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Evitar el consum de sucre és més que deixar de banda la sucrera o recórrer a productes substitutius com la sacarina o l'estèvia... Però sovint ens oblidem dels sucres que s'afegeixen a molts aliments per millorar-ne el sabor. Per exemple, la majoria dels que es venen com a "aliments baixos en greix" o "light" solen ser rics en sucres afegits. L’OMS recomana prendre un màxim de 25 grams de sucre al dia, quantitat equivalent a unes cinc cullerades petites, i cal tenir en compte que molts aliments ja contenen aquesta quantitat.

D’altra banda, s'ha de recordar que existeixen dos tipus de sucres: els naturals i els afegits. Els naturals són necessaris, se solen presentar en forma de carbohidrats i es troben a tots els aliments d’origen vegetal i la llet: fruites, verdures, patates i arròs són alguns dels quals proporcionen el sucre necessari per a l'organisme. En canvi, els sucres afegits són concentrats o refinats que s’afegeixen a molts aliments per millorar el seu sabor. Per això, alguns aliments són molt més rics del que sembla en aquest tipus de sucres:

1. Barretes de cereals. Semblen una alternativa saludable a la brioixeria industrial, però una barreta de 30 grams pot contenir fins 3 cullerades de sucre.

2. Galetes salades. Encara que s'anomenin salades, s’elaboren amb farines refinades i una varietat d’additius ensucrats. Dos galetes poden portar fins a 5 grams de sucre.

3. Llet d’ametlles. També es concep com a alternativa saludable per a aquelles persones intolerants a la lactosa o vegetarianes, però el cert és que se li afegeix una gran quantitat de sucre per millorar-ne el sabor. Al final, un vas pot contenir fins a 20 grams de sucre. La llet d’ametlles condensada per diluir en aigua encara és més rica en sucres.

4. Lactis de sabors. Les mousses de formatge fresc o els iogurts aromatitzats, desnatats amb fruites o ensucrats poden arribar a l’equivalent de cinc cullerades de sucre.

5. Sucs envasats. La majoria d’aquests productes concentren el sucre perquè es rebutja la fibra. A més, els fabricants en poden afegir més per corregir els sabors àcids, per la qual cosa es poden arribar a trobar fins 5 cullerades de sucre per cada vas d’aquests sucs. Sobretot, els nèctars poden arribar a contenir fins un 20% de sucre.

6. Vinagre de Mòdena. El que als supermercats es ven com a vinagre de Mòdena o balsàmic és en realitat una barreja de vinagre de vi, concentrat de most, caramel líquid, colorant i estabilitzants que compta amb 15 grams de sucre en només 100 mil·lilitres.

7. Cereals d’esmorzar. Una ració de 30 grams ja conté 8 grams de sucre i la majoria de persones en consumeixen més del doble. Una opció més sana són els flocs de civada.

8. Pizza congelada. Pot representar una càrrega afegida de sucre (fins a 8 grams per cada ració de 100 grams) si porta ingredients com massa dolça, ceba caramel·litzada, formatge de cabra, pinya o salsa.

9. Salses preparades. Les salses comercials com el quètxup, la salsa cèsar o els chutneys amb fruites i les elaboracions agredolces poden contenir fins 25 g de sucre per cada 100 g de producte.

10. Pa de motllo. Una llesca de pa blanc conté d’1 a 5 grams de sucres simples, més o menys igual que l’integral. En general, el pa de motllo, a més de sucres afegits, conté greixos, per la qual cosa és millor consumir el de barra comuna.

tracking