SEGRE

Les mascaretes deixaran de ser obligatòries als transports públics aquest dimecres

Ho continuaran sent en hospitals, centres de salut, clíniques dentals, centres de reproducció humana assistida, centres d’interrupció voluntària de l’embaràs i altres centres d’atenció especialitzada

El conductor d'un autobús, amb mascareta aquest dimarts.

El conductor d'un autobús, amb mascareta aquest dimarts.Gabriel Luengas / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ús de les mascaretes deixa de ser obligatori en els transports públics a partir d’aquest dimecres, una vegada sigui publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la modificació del Reial Decret de 19 d’abril de 2022 aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres. Així ho han anunciat la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, i la ministra de sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on han destacat que amb aquesta mesura s’avança en la "normalització" de la vida després d’haver passat "el pitjor" de la pandèmia.

D’aquesta forma, les màscares ja només seran obligatòries en hospitals, centres de salut, clíniques dentals, centres de reproducció humana assistida, centres d’interrupció voluntària de l’embaràs i altres centres d’atenció especialitzada. També s’hauran de portar en entrar en una farmàcia i quan es vagi a visitar un resident d’una residència d’ancians i s’estigui en una zona compartida, o se sigui un treballador d’aquest tipus de centres. "Ens trobem en un moment d’enorme estabilització per la Covid-19 i una clara tendència a la baixa, comptem amb les dades més baixes de la pandèmia", ha detallat Darias, per comentar que aquesta mesura evidencia que "es continua complint amb el full de ruta planificat" per tornar a la normalitat. No obstant, la ministra de sanitat ha puntualitzat que l’ús de les màscares continua sent recomanable en espais tancats per a les persones més vulnerables, per a aquelles amb una infecció respiratòria aguda o en els entorns familiars o socials quan hi hagi persones vulnerables.

A més, ha comentat que, si bé en l’àmbit laboral "no són obligatòries", en la normativa es plasma la possibilitat que els serveis de risc i prevenció de les empreses puguin decidir, si així ho consideren oportú, obligar els seus treballadors a utilitzar les mascaretes. "Es tracta d’un pas més en la resposta que en cada moment hem anat donant conforme a la situació epidemiològica i amb l’opinió de les persones expertes", ha asseverat Darias. De fet, les últimes xifres del Covid-19 a Espanya, publicades divendres passat, van mostrar que el nombre de persones hospitalitzades ha baixat un 12,1 per cent en l’última setmana, un 15,2 per cent a UCI, i la incidència mitjana actual de contagis a Espanya en els últims 14 dies se situa en els 50,76 casos per cada 100.000 habitants.

La retirada de les mascaretes en els transports es produeix gairebé un any després que el seu ús deixés de ser obligatori a l’exterior, mesura aprovada el 10 de febrer, i uns mesos més tard (el 20 d’abril) que ja no s’utilitzi en els espais interiors. Espanya deixa de ser així l’únic país d’Europa que obligava al seu ús en els transports públics.

tracking