SEGRE

Demostren l'eficàcia d'un fàrmac que protegeix el teixit cerebral en risc després d'un ictus

Un assaig clínic liderat per Vall d'Hebron avala que el fàrmac suposa una disminució de la mortalitat del 18% al 5%

Imatge de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona

Imatge de l'Hospital Vall d'Hebron de BarcelonaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un assaig clínic liderat per Vall d'Hebron mostra resultats en seguretat i eficàcia d'un fàrmac per reduir la mortalitat d'un ictus isquèmic, el tipus d'ictus més freqüent i que es produeix per una disminució important del flux sanguini que rep el cervell. L'assaig APRIL, de fase 1b/2a, ha comptat amb 151 pacients, homes i dones de 18 a 90 anys, de catorze hospitals de referència en recerca i assistència de malalties neurovasculars a Espanya i França. L'estudi, que ha dividit en grups els pacients, demostra que el grup que va rebre dosi alta del fàrmac, anomenat ApTOLL, va demostrar una disminució de la mortalitat del 18% al 5% en comparació amb el grup de placebo.

Els resultats s'han donat a conèixer a l'International Stroke Conference (ISC) a Dallas, als Estats Units, aquest dimecres. El doctor Marc Ribó, neuròleg de Vall d'Hebron i investigador principal del grup de Recerca en Ictus del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) n'ha presentat els resultats a l'ISC. Segons Ribó, aquests "demostren l'efecte neuroprotector d’'ApTOLL després de produir-se un ictus de forma que protegeix el teixit cerebral en risc". 

Millora de la funcionalitat

A més de reduir la mortalitat, la dosi alta d'ApTOLL va reduir el volum final de l'infart i millorar les puntuacions de l’escala d’accidents cerebrovasculars dels Instituts Nacionals de Salut (NIHSS) al cap de 72 hores. El 64,3% dels pacients que van rebre dosi alta del fàrmac van obtenir una puntuació de 0 a 2 mRS al cap de 90 dies, la qual cosa es considera independència funcional, mentre que només el 46,3% dels pacients que van rebre placebo van obtenir una puntuació de 0 a 2 mRS. Així, no només aconsequeix resultats positius d'eficàcia amb una reducció significativa de la mortalitat  -del 18 al 5%- sinó que també hi ha una reducció de la discapacitat funcional a llarg termini. 

L'objectiu primari de l'assaig va ser avaluar la seguretat del tractament en funció de quatre variables: mort, hemorràgia intracranial simptomàtica, atac cerebrovascular maligne i atac cerebrovascular recurrent. Els objectius secundaris, relacionats amb l’eficàcia, van incloure el volum final de l’infart després de 72 hores, la puntuació de l’escala d’atac cerebrovascular dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units al cap de 72 hores i la puntuació en l’escala de valoració de discapacitat 90 dies després.

"El benefici que hem observat en els pacients ens fa pensar que és un fàrmac amb gran potencial per al futur tractament de l’ictus isquèmic", indica David Segarra, CEO i cofundador d'aptaTargets, que preveu expandir el fàrmac a altres indicacions. De fet, la companyia té en marxa la preparació de dos nous assaigs de Fase 2a: l’assaig RaceToll per a l’aplicació de l’ApTOLL en ambulàncies en pacients amb sospita d’ictus, en què també participa el VHIR, i l’assaig ApSTEMI per avaluar els efectes d’ApTOLL en l’infart agut de miocardi. 

tracking