SEGRE

El Ministeri de l'Interior habilita la policia per avisar víctimes de violència masclista dels antecedents de l'agressor

Les policies autonòmiques podran decidir si volen aplicar la instrucció a partir de demà divendres

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a la reunió amb els cossos policials sobre violència masclista

El Ministeri de l'Interior habilita la policia per avisar víctimes de violència masclista dels antecedents de l'agressorMinisteri de l'Interior

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de l'Interior ha emès una instrucció aquest dijous que habilita la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a avisar les víctimes de violència masclista dels antecedents del seu agressor. A partir de demà divendres, quan entrarà en vigor la instrucció, els cossos de seguretat podran informar les dones si el seu agressor ha estat denunciat prèviament per una altra o altres víctimes de violència de gènere. Fonts del Ministeri de l'Interior han explicat que l'avís no serà sistemàtic sinó que hi haurà una valoració individualitzada quan arribi una nova denúncia o avís amb intervenció policial. S'alertarà només en casos considerats de risc mitjà d'especial rellevància, alt o extrem i quan els antecedents siguin dels cinc anys anteriors.

Així doncs, els avisos s'activaran després d'una anàlisi del cas quan hi hagi una nova denúncia o intervenció policial en un cas de violència de gènere encara que la dona decideixi no interposar denúncia. En aquest segon supòsit, l'avís es produirà si la víctima acaba en dependències policials i se li fa una avaluació que determina que entra en els supòsits de risc per poder alertar. També s'informarà les dones que estiguin en el sistema VioGen a qui es faci una revisió de risc. Les mateixes fonts del Ministeri de l'Interior destaquen la importància de focalitzar en les víctimes amb agressors reincidents pel fet que implica un factor de risc especial.

La informació que es faciliti a la dona es limitarà a avisar-la que el seu agressor té antecedents que impliquen un risc especial per a ella sense donar informació addicional de la naturalesa dels fets i amb l'objectiu de tractar de conscienciar-la del perill.

Paper de les policies autonòmiques

Les mateixes fonts han apuntat que aquesta instrucció no afecta els Mossos d'Esquadra, a qui s'informarà de la decisió sense que estiguin obligats a aplicar-la. Serà la policia catalana qui decideixi si la volen aplicar o la incorporen a instruccions que ja hagin pogut dictar ells internament.

9,3% de reincidents

Segons les dades del Ministeri de l'Interior, un 9,3% dels agressors integrats en el sistema VioGen són reincidents. Un 7,8% tenen dues víctimes, un 1,2% tres víctimes i un 0,3% en tenen més de tres. Des de 2018, els casos considerats de risc mitjà, alt o extrem s'han incrementat un 127%.

tracking