SEGRE

PREMIS CINE

'Sin novedad en el frente' arrasa en uns Bafta que es van oblidar de Carlos Saura

La cinta dirigida per Edward Berger va aconseguir sis guardons, inclòs el de millor pel·lícula

'Sin novedad en el frente' arrasa en uns Bafta que es van oblidar de Carlos Saura

'Sin novedad en el frente' arrasa en uns Bafta que es van oblidar de Carlos SauraEFE/EPA/TOLGA AKMEN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conflicte bèl·lic, caracteritzat en la crueltat de la Primera Guerra Mundial que representa el film "All Quiet on the Western Front", va arrasar en els premis Bafta, els més importants de la indústria britànica, amb sis guardons, inclòs el de millor pel·lícula.

La cinta dirigida per Edward Berger, que es recrea amb la solitud, l’inhumà i la barbàrie del conflicte, es va convertir en la gran triomfadora de la vetllada anglesa amb el premi a millor pel·lícula, millor pel·lícula de parla no anglesa, millor guió adaptat, millor banda sonora, millor so i millor fotografia. "All Quiet on the Western Front" està basat en el llibre homònim que va ser escrit per un veterà alemany de la Gran Guerra que Netflix va adaptar al cine. 

La gala també va premiar "Elvis", que es va emportar quatre màscares daurades, donant la sorpresa amb la de millor actor, en la qual Aston Butler es va imposar als veterans Colin Farrell, que competia per "The Banshees of Inisherin", i Brendan Fraser, per "The Whale". El 'biopic' del llegendari artista nord-americà, relatat des dels ulls del seu agent, es va imposar també en millor càsting i millor vestidor.

La gala per primera vegada des de 2016 va sortir del clàssic Royal Albert Hall i es va traslladar a la vora del Tàmesi, al formigó armat que suposa l’estructura del Royal Festival Hall, imponent per dins, però mancat de la màgia que desprèn el Royal Albert Hall. La cerimònia, malgrat els intents de Richard E. Grant d’aportar humor i calidesa, es va mostrar més pesada que altres anys, amb unes actuacions musicals descafeïnades i amb una falta de ritme que va allargar l’acte fins a les tres hores. Jamie Lee Curtis, nominada a millor actriu secundària, va aportar un dels millors (i escassos) acudits de la nit en criticar la decisió de Netflix de prohibir compartir comptes. "Tots els membres de la indústria compartim la mateixa. Ja us sabeu la contrasenya", va dir l’actriu.

Per la seua part, Troy Kotsur, actor sord que va guanyar l’any passat el Bafta a millor actor secundari per "Koda", va cometre un dels errors de la nit, que va quedar en anècdota, en anunciar el premi a millor actriu secundària a Carey Mulligan, quan la guanyadora havia estat Kerry Condon. Un error de comunicació amb els intèrprets va ar ser el causant de la confusió.

Cate Blanchett va guanyar el Bafta a millor actriu principal per "Tar", mentre que "Everything Everywhere All At Once" va ser la gran decepció de la nit i només va convertir una de les seues deu nominacions en un premi (millor edició).

"Pinocchio", de Guillermo del Toro, va aconseguir el guardó a millor pel·lícula animada i apunta a guanyador en els Oscar, com a "l’Argentina, el 1985" va perdre en la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa davant d’"All Quiet on the Western Front". La hispanocubana Ana de Armas, que competia per la màscara daurada a millor actriu, se’n va anar amb les mans buides.

Carlos Saura

Els premis Bafta es van oblidar del cineasta espanyol Carlos Saura, mort el passat 10 de febrer i no el van incloure en el vídeo de record a les persones influents de la indústria cinematogràfica.

Saura, que entre moltes altres obres va dirigir "Cria Cuervos", "Ai, Carmela" i "La Caza", va guanyar un Bafta el 1985 per "Carmen". En el vídeo que anualment reuneix les personalitats mortes en els últims dotze mesos, l’acadèmia britànica es va oblidar d’esmentar Saura. Sí que van incloure altres artistes i directors com Ray Liotta, el Jean-Luc Godard i Gina Lollobrigida. La recent mort del cineasta, un dels més importants del panorama espanyol, no serveix com excusa per a uns premis que sí que van afegir Raquel Welch, morta el passat 15 de febrer.

Sí que hi va haver un moment de record molt especial per a la reina Elisabet II, a qui Helen Mirren, que la va interpretar el 2006 a "The Queen", va dedicar un emotiu discurs, mentre el príncep Guillem i Kate Middleton ploraven als seus seients.

'Sin novedad en el frente' arrasa en uns Bafta que es van oblidar de Carlos Saura

'Sin novedad en el frente' arrasa en uns Bafta que es van oblidar de Carlos SauraEFE/EPA/TOLGA AKMEN

'Sin novedad en el frente' arrasa en uns Bafta que es van oblidar de Carlos Saura

'Sin novedad en el frente' arrasa en uns Bafta que es van oblidar de Carlos SauraEFE/EPA/TOLGA AKMEN

tracking