SEGRE

Metges lleidatans realitzen la primera cirurgia de paret abdominal complexa amb el robot Da Vinci a l'Aragó

L’equip format pels doctors Rafael Villalobos, David García Belmonte i Jaume Pelegrí, al costat dels saragossans Jorge Rioja i Jesús García- Magariño, va realitzar a l'Hospital Viamed Montecanal de Saragossa una doble operació amb aquesta tècnica capdavantera

Els doctors, en un moment d'una operació amb el robot Da Vinci.

Els doctors, en un moment d'una operació amb el robot Da Vinci.Viamed

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cirurgians lleidatans Rafael Villalobos, David García Belmonte Jaume Pelegrí, juntament amb els doctors saragossans Jorge Rioja i Jesús García-Magariño, van realitzar el passat 1 de març per primera vegada a l’Aragó una cirurgia de paret abdominal complexa mitjançant el robot Da Vinci. L’operació va tenir lloc a l'Hospital Viamed Montecanal de Saragossa, que allotja l’únic robot d’aquesta tecnologia existent en aquesta comunitat. És la primera vegada, a més, que s’aplica aquesta tecnologia a una patologia diferent de les de tipus urològic, de les que ja s’han practicat més de quaranta operacions des del mes de juliol passat, data en la qual es va instal·lar el robot en aquest hospital. En les esmentades operacions sempre han estat presents els doctors Pelegrí i García Belmonte.

Per a aquesta cirurgia s’ha afegit a l’equip el prestigiós doctor Villalobos, un dels pioners a Espanya en la cirurgia robòtica de paret abdominal. És cap de la unitat de Cirurgia de la Paret Abdominal de l’Hospital Arnau de Vilanova i del centre Avantmédic de Lleida. L'Hospital Montecanal Viamed de Saragossa ha estat pioner a l’Aragó en incorporar la cirurgia robòtica i el que compta amb especialistes amb experiència en aquesta tècnica, segons ha informat el centre en un comunicat.

Doble operació

La realitzada per aquest equip d’especialistes la passada setmana s’ha tractat d’una doble intervenció: mitjançant el robot Da Vinci s’ha pogut extirpar la reproducció d’un càncer de pròstata anterior que patia el pacient i, alhora, reparar l’hèrnia complexa que patia, sense la necessitat de realitzar grans incisions, amb un temps quirúrgic més curt que per un altre abordatge i amb un menor sagnat, que es tradueix en una millor recuperació. Segons explica el doctor Rafael Villalobos “la cirurgia de la paret abdominal ha evolucionat de manera exponencial en l’última dècada principalment per l’avenç tecnològic que ha permès el desenvolupament de la cirurgia robòtica. Les hèrnies, encara que de característiques benignes, produeixen un impacte socioeconòmic, laboral i familiar en el pacient que el pateix perquè limita les activitats de la vida diària a causa de les molèsties, el dolor que poden ocasionar i l’alt risc que hi hagi alguna complicació tipus estrangulació”.

Aquesta cirurgia mínimament invasiva en paret abdominal va començar fa molts anys amb la laparoscòpia donant bons resultats, però des de fa uns anys la cirurgia robòtica s’ha anat imposant a la laparoscòpia per diferents motius tant per al pacient com per al cirurgià. Els especialistes expliquen que la visió tan clara i augmentada fa que es puguin diferenciar les estructures amb més detall. A més, la petita tremolor del pols del cirurgià s’anul·la completament amb una visió fixa contínuament. Els moviments dels instruments tenen una capacitat més gran de gir, la qual cosa permet una dissecció molt més fina, precisa i minuciosa. Això redueix les possibilitats de complicacions com infeccions, sagnies o danys en altres llocs.

El doctor Pelegrí assevera que des de juliol de l’any passat, quan l'Hospital Viamed Montecanal de Saragossa va implantar el robot Da Vinci, “han estat molts els pacients que s’han beneficiat d’aquesta tecnologia. S’han realitzat multitud d’intervencions per tractar el càncer de pròstata. S’han realitzat operacions de ronyó amb grans tumors, podent extirpar només el tumor, salvant el ronyó. S’han realitzat intervencions per tractar el càncer de bufeta, extirpant la bufeta i reconstruint una nova bufeta amb intestí, tot intracorpori sense necessitat de grans incisions, amb molt bons resultats, tant de recuperació primerenca per part del pacient, com a nivell funcional i a nivell oncològic”.

tracking