SEGRE

SEGURETAT

La Guàrdia Civil alerta sobre l'estafa de la 'maleta boliviana'

Desmantellen una organització especialitzada en aquest tipus d’estafa, amb 16 detinguts que han defraudat 175.000 euros a nou víctimes

Recepció d'equipatge en un aeroport.

La Guàrdia Civil alerta sobre l'estafa de la 'maleta boliviana'Unsplash

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agents de la Guàrdia Civil pertanyents a l’Equip de Delictes Tecnològics i als equips 1 i 5, pertanyents tots ells a la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid, han aconseguit en el marc de l’'Operació Airsac', desmantellar una organització criminal formada per 16 persones i especialitzada en estafes mitjançant el mètode de la 'maleta boliviana'.

La investigació es va iniciar el mes d’agost passat, quan es va rebre una denúncia d’una dona a qui l’organització va arribar a estafar amb aquest mètode més de 40.000 euros a través de diferents transferències i enviaments de diners mitjançant 'Bizum', per a suposadament recuperar l’equipatge d’una amiga que estava retinguda a França.

Segons ha informat l’Institut Armat, l’avenç de la investigació va permetre conèixer que s’estaven produint fets similars en altres municipis de la Comunitat de Madrid, sospitant els investigadors que darrere d’això pogués ser una organització criminal perfectament jerarquitzada i especialitzada en aquest tipus d’estafes a particulars, conegut com el mètode de la 'maleta boliviana'.

L’origen de l’estafa comença amb la recepció d’una sèrie de missatges de text al telèfon de la víctima en el qual els estafadors es fan passar per un familiar o amic de la víctima en conflictes a l’estranger i amb maletes immobilitzades en aeroports. A partir d’aquest moment sol·liciten enviaments de diners per desbloquejar els equipatges per transferències bancàries o enviaments de 'Bizum' a comptes i números de telèfon i una vegada que els diners estaven en poder de l’organització es realitzaven reintegraments en efectiu en caixers automàtics o bé feien transferències bancàries a altres components per dificultar el rastreig en el seguiment dels diners, per a finalment ser entregat als seus capitostos.

Per aconseguir saber la informació de persones que es trobaven de viatge, l’organització utilitzava l’enginyeria social i el rastreig de xarxes socials, a més utilitzaven virus que els permetien monitorar converses.

L’organització operava a nivell pluriprovincial perfectament coordinada des de Madrid, Biscaia, Barcelona, Granada i Albacete i tenien una estructura completament organitzada quant a funcions a realitzar.

Una part s’encarregava de contactar amb les potencials víctimes, una altra es dedicava a subministrar mitjans financers i el seu posterior traspàs i conversió i una tercera era l’encarregada de gestionar els beneficis obtinguts i el seu repartiment.

Fins ara han aconseguit defraudar més de 175.000 euros a nou víctimes, sense que els investigadors descartin que hi hagi més afectats que no han interposat denúncia.

Per tot això, es va procedir a la detenció de les 16 persones que la componien, vuit homes i vuit dones amb edats compreses entre els 20 i els 45 anys d’edat, de nacionalitats boliviana, equatoriana, dominicana i espanyola i als qui per aquests fets se’ls imputen delictes d’organització criminal, estafa continuada i blanqueig de capitals.

Els detinguts van ser posats a disposició de l’autoritat judicial competent, qui va decretar ingrés a presó per als capitostos i retirada de passaport per a la resta.

tracking