SEGRE

INICIATIVES BIODIVERSITAT

Riner 'salva' 20.000 abelles que vivien en un entorn urbà

Traslladades des de Viladecans amb 96.000 euros dels fons Next Generation

Alumnes de Riner i Viladecans van participar en el trasllat de l’eixam d’abelles fins al Solsonès.

Alumnes de Riner i Viladecans van participar en el trasllat de l’eixam d’abelles fins al Solsonès.AJUNTAMENT DE RINER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Riner va rebre ahir un eixam de 20.000 abelles procedents de Viladecans amb l’ajuda d’un centenar d’alumnes de totes dos localitats en el marc del projecte Redicat, que té com a objectiu divulgar el paper essencial d’aquesta espècie per a la biodiversitat i recuperar eixams que estan en llocs inadequats per protegir-los portant-los a un ambient rural on puguin exercir la seua funció de pol·linitzar. El trasllat es va fer en furgoneta amb l’ajuda del president dels Amics de les Abelles i líder del projecte Redicat, Joan Maria Llorens. D’aquesta manera, les dos comunitats van unir esforços per salvar les abelles.

“Són una de les espècies més importants del món, estan en el primer esglaó de la biodiversitat i sense elles no hi hauria vida”, va explicar el també apicultor Llorens. Va afegir que estan en perill i és necessari que cada persona aporti el seu gra de sorra per garantir-ne la supervivència. “Moltes abelles van a la ciutat i es perden, algunes van cap a finestres, caixes de les persianes o teulades; són difícils de capturar i la gent aprensiva les mata.” Per poder dur a terme aquest trasllat, els professionals del projecte Redicat van instal·lar fa temps unes caixes niu amb un esquer a Viladecans per atreure el màxim d’exemplars.

Així, des d’ahir les 20.000 abelles, apadrinades pels escolars, van passar de viure en un entorn urbà a un de rural. L’acció es va portar a terme en aquesta època, a causa de l’inici de la floració dels ametllers, un moment en el qual les abelles reina surten per colonitzar nous llocs.Així mateix, els alumnes van plantar flors aromàtiques per afavorir la seua alimentació. També va ser present en l’acte el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín.Amb tot plegat, el projecte, que compta amb el finançament dels fons Next Generation amb una dotació de 96.000 euros, suposa una oportunitat per connectar el món rural amb l’urbà.

“Parlem d’un poble de 260 habitants i 40 km² de superfície, mentre que nosaltres som 67.800 habitants i tenim 20 km², som dos mons molt diferents que s’han de conèixer i estimar”, va destacar la tinent d’alcalde de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans, Encarna Garcia. Per la seua part, l’alcalde de Riner, Joan Solà,va afirmar que “és un orgull” participar en un projecte com aquest per salvar les abelles.

tracking