SEGRE

CLIMA

Científics adverteixen que la pujada del nivell del mar pel canvi climàtic és irreversible

Segons l’informe que publica avui el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de l’ONU

El nivell del mar seguirà pujant durant els pròxims anys.

Científics adverteixen que la pujada del nivell del mar pel canvi climàtic és irreversibleUnsplash

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pujada del nivell del mar, un dels efectes de l’escalfament global i possible font de desastres ecològics i humanitaris, és "inevitable per als propers segles o mil·lennis", adverteix avui el nou informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic de l’ONU (IPCC).  "En els pròxims 2.000 anys el nivell mitjà del mar augmentarà entre 2 i 3 metres si l’escalfament global es limita a 1,5 graus, i arribarà a entre 2 i 6 metres si no supera els 2 graus", indica l’informe, que sintetitza els realitzats per IPCC entre 2015 i 2023, el sisè cicle d’investigacions de l’organisme des de 1988.

En tot cas, una reducció "profunda, ràpida i sostinguda" de les emissions de diòxid de carboni i altres gasos amb efecte d’hivernacle podria desaccelerar aquesta pujada del nivell del mar, subratlla l’informe, elaborat per 93 autors i debatut la setmana passada a la trobada de l’IPCC a Interlaken (Alps suïssos). El nivell mitjà global dels mars va augmentar 20 centímetres entre 1901 i 2018, però la pujada s’està accelerant pel canvi climàtic: era d’1,3 mil·límetres anuals fins als anys 70, entre 1971 i 2006 es va elevar a 1,9 mil·límetres per any, i des de 2006 a 2018 ja s’eleva a 3,7 mil·límetres anuals.

L’informe també adverteix que amb un escalfament global d’entre 2 i 3 graus (al qual el món està abocat si no augmenten els compromisos globals de reducció d’emissions) fondrà gairebé completament tot el gel de Grenlàndia i de l’Àrtic occidental. Això podria contribuir encara més a l’augment del nivell del mar, destaca l’informe de l’IPCC, que arriba a vaticinar un catastròfic augment de 15 metres cap al 2300, si bé en aquest cas les proves científiques no són definitives. Sí que es veu més probable que al ritme actual d'escalfament, les circulacions dels corrents a l’Atlàntic "col·lapsin abruptament" abans de 2100, fet que causaria "dràstics canvis en les tendències climàtiques regionals, i un enorme impacte en els ecosistemes i les activitats humanes".

"L'informe subratlla la urgència d'emprendre accions més ambicioses i mostra que, si actuem ara, encara podem assegurar un futur sostenible i habitable per a tothom", ha indicat el president de l'IPCC, Hoesung Lee. En aquest context, avisa que el ritme i l'escala del que s'ha fet fins ara, i els plans actuals són “insuficients” per fer front al canvi climàtic. Segons precisa l'IPCC, "més d'un segle" de crema de combustibles fòssils i l'ús "insostenible" d'energia i del territori ha portat a un escalfament global d'1,1°C per sobre dels nivells preindustrials.

Això ha donat lloc, segons afegeix el grup, a fenòmens meteorològics extrems més freqüents i més intensos, com ara onades de calor o pluges més fortes, que s'han combinat amb altres esdeveniments adversos, com ara pandèmies o conflictes. El grup també posa en relleu que els danys són més grans sobre poblacions vulnerables. "La justícia climàtica és crucial perquè aquells que menys han contribuït al canvi climàtic són els que resulten més afectats, de manera desproporcionada", ha precisat Aditi Mukherji, un dels 93 autors del document. Segons afegeix, "gairebé la meitat de la població mundial viu en regions altament vulnerables al canvi climàtic" i, "l'última dècada, les morts per inundacions, sequeres i tempestes han estat 15 vegades més altes en regions altament vulnerables".

Per limitar l'escalfament a 1,5ºC, l'IPCC assenyala que es requereixen reduccions "profundes, ràpides i sostingudes" de les emissions de gasos d'efecte hivernacle en tots els sectors i que "s'hauran de reduir a gairebé la meitat per al 2030". Entre altres solucions, el grup proposa l'ús d'energies netes o l'ús de la bicicleta i el transport públic, per millorar no només la qualitat de l'aire sinó també la “salut”.

Així mateix, el grup adverteix que el finançament "insuficient i desalineat està frenant el progrés" i proposa augmentar el finançament en les inversions climàtiques.

 
tracking