SEGRE

Successos

Una dona de 51 anys crema més de 30 cotxes a Tui (Pontevedra) per una revenja familiar

Una dona de 51 anys crema més de 30 cotxes a Tui (Pontevedra) per una revenja familiar

Una dona de 51 anys crema més de 30 cotxes a Tui (Pontevedra) per una revenja familiarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

A penes unes hores després que les Falles d’aquest 2023 passessin a la història rere el foc que les ha consumit aquest diumenge, a Tui (Pontevedra) es va viure un episodi amb flames sobre desenes de vehicles. "Estaven tots els cotxes al mateix temps cremant, eren les Falles de Tui", diu un dels testimonis del caos.

La plaça de l’Armada i els carrers Piñeiro, Tyde, Ordóñez i Calvo Sotelo eren la imatge de la desolació aquesta matinada. Totes s’han vist afectades. La primera trucada d’alerta va ser a les quatre. A partir de llavors el telèfon no va deixar de sonar. El degoteig va ser constant. "Els bombers no donaven l’abast, perquè havien a més de salvar les cases", ha comentat a EFE Manuel, veí que entre la tristesa i la resignació ha comparat el viscut a la capçalera del Baixo Miño, salvant lògicament les distàncies, amb la lúdica cremá de València.

Un dels primers guàrdies en arribar a la zona zero ha relatat la dantesca escena que es va trobar en veure el foc al llarg d’"un quilòmetre", ala part més històrica del municipi. "Ens va trucar el 112, ens hi vam presentar ràpid, vaig trucar a més agents. Vam tenir ajuda dels bombers de Portugal, de Valença, i dels de Ponteareas; de personal de Protecció Civil de Tui, Porriño, Mos i Salzeda. No hi ha paraules".

Les imatges de les càmeres van ser determinants per a la identificació i ràpida detenció de D. B, resident al casc monumental, com a presumpta responsable. És una dona de 51 anys de la zona pendent ara de passar a disposició judicial.

La Guàrdia Civil ha informat als mitjans de comunicació que darrere el seu comportament hi ha "desavinences familiars", ara per ara sense més detalls, malgrat les preguntes formulades. A l’arrestada se la investiga per un "delicte continuat de danys", s’ha limitat a comunicar l’Institut Armat.

Un dispositiu continua buscant proves en el marc de les indagacions empreses per intentar aclararir què ha passat, sobretot de resoldre el gran dubte i explicar amb més concreció l’abast de gran "acte vandàlic". Aquesta és la qualificació utilitzada per la subdelegada del Govern a Pontevedra, Maica Larriba, en les seues paraules a la premsa, encara impactada. La investigació ha de concretar a més si es va fer servir algun tipus d’accelerant, atesa la virulència de les flames

José, un altre dels homes que, encara que compungit, s’ha prestat a parlar, es va trobar amb l’automòbil del seu fillol calcinat. El padrí ha indicat que estava dormint i que va sentir un soroll fort i un cotxe baixant a bastanta velocitat, el qual "havia de ser de gasolina, pel soroll del motor". Després va veure la successió de focus, la fumarada i la barbàrie que va afectar gent humil, que com el seu parent utilitzava el cotxe, un utilitari modest, per treballar.

La quotidianitat, de la nit al dia, s’ha complicat sobre manera per als damnificats, ja que alguns s'han quedat sense transport per anar a treballar o portar com cada dia els fills al col·legi. L’alcalde, Enrique Cabaleiro, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Ramón Magán, van seguir l’operatiu d’emergències des del minut u. No hi va haver treva.

Hi ha 21 vehicles calcinats per complet, sis amb danys severs, i destrosses en mobiliari urbà -com contenidors- i en vidrieres d’algunes cases. Dos dels cotxes afectats són d’un mateix amo. "Una acció criminal molt greu", sense testimonis i sense explicació vàlida, ha estat la definició del regidor. La hipòtesi amb què s’està treballant és la d’una revenja, segons ha transcendit. Sigui com sigui, per als habitants a la zona no hi ha motiu vàlid per a un comportament que, coincideix la majoria, no té perdó possible.L’única tranquil·litat és la que la tragèdia no hagi estat més gran. Entre el fum i les incandescències no s’han hagut de lamentar vides humanes.

Una dona de 51 anys crema més de 30 cotxes a Tui (Pontevedra) per una revenja familiar

Una dona de 51 anys crema més de 30 cotxes a Tui (Pontevedra) per una revenja familiarEFE

Una dona de 51 anys crema més de 30 cotxes a Tui (Pontevedra) per una revenja familiar

Una dona de 51 anys crema més de 30 cotxes a Tui (Pontevedra) per una revenja familiarEFE

tracking