SEGRE

INVESTIGACIÓ CÀNCER

Augmenta l'evidència científica sobre la relació entre l'estil de vida i el càncer de mama

La dieta mediterrània podria reduir el risc de desenvolupar un tumor de mama fins en un 30% || El risc de les dones amb una vida sedentària de patir càncer de mama és un 71% més que el de les que fan exercici físic

Només el 53% de dones torna a la feina després de superar un càncer de mama

Només el 53% de dones torna a la feina després de superar un càncer de mamaEFE/ Rodrigo Jimenez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La relació existent entre l’estil de vida i el càncer de mama està cada vegada més avalada per l’evidència científica, segons ha quedat reflectit en el marc del XV Simposi Internacional del Grup GEICAM d’Investigació en Càncer de Mama.

"A GEICAM fa anys que posem de manifest el paper de la dieta i l’exercici físic en el risc de desenvolupar càncer mama, com així demostren els resultats de l’estudi 'EpiGEICAM', que revelen que la dieta mediterrània en les dones espanyoles podria reduir el risc de desenvolupar un tumor de mama fins en un 30 per cent i que el risc de les dones amb una vida sedentària de patir càncer de mama és un 71 per cent major al d’aquelles que compleixen les recomanacions internacionals d’exercici físic", ha dit la directora del CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), cocoordinadora del Grup de Treball de GEICAM de Tractaments Preventius, Epidemiologia i Càncer Heredofamiliar, Marina Pollán.

De fet, 'EpiGEICAM', un dels estudis epidemiològics "més importants" en càncer de mama realitzats a Espanya, analitza les dades i hàbits d’1.017 dones recentment diagnosticades d’aquest tipus de càncer, per comparar-los amb els d’altres 1.017 sense la malaltia. Les últimes anàlisis d’aquesta investigació donen nova informació sobre això com, per exemple, que el consum d’oli d’oliva verge, cuinat i cru, té un efecte protector davant el càncer de mama.

Les dos investigacions impulsades per GEICAM també han aportat llum recentment al coneixement sobre l’efecte del consum d’alcohol, que pot suposar una contribució des del punt de vista de salut pública. "Els resultats d’una subanàlisi de EpiGEICAM indiquen que l’alcohol, especialment el que es consumi en l’adolescència, està associat a un risc més gran de desenvolupar càncer de mama, i que a més quantitat d’alcohol acumulada al llarg de la vida major és el risc", ha subratllat Pollán.

També pot contribuir a dissenyar estratègies preventives entorn d’aquesta malaltia l’estudi 'Health EpiGEICAM', publicat recentment a la revista 'Cancers', els resultats del qual indiquen que les dones supervivents de càncer de mama, 10 anys després del diagnòstic, presenten un compliment moderat de les recomanacions internacionals per a la prevenció del càncer, mostrant una adherència més gran a la recomanació de seguir una dieta rica en fruites i verdures i una adherència bastant menor a la limitació del consum de carns roges i processades.

"Aquestes dades són de gran interès per a la seua integració en programes de prevenció del càncer, on l’avaluació periòdica del grau d’adherència a les recomanacions pugui ajudar a valorar l’efectivitat dels esmentats programes i facilitar la personalització de l’atenció a les supervivents de càncer de mama", ha recalcat la doctora de l’Hospital Jerez de la Frontera (Cadis), Natalia Chavarria.

Aquestes anàlisis són fruit d’una investigació cooperativa i acadèmica com la desenvolupada per Grup GEICAM. "Els grups cooperatius oncològics són crucials en el desenvolupament dels nous fàrmacs antitumorals, col·laboren amb la indústria farmacèutica en els estudis de registre de fàrmacs i els complementen amb altres que contesten preguntes no abordades en els esmentats estudis", ha argumentat el president de GEICAM, Miguel Martín.

El Grup ha realitzat, des de la seua fundació el 1995, una important aportació científica, apostant per línies d’investigació específiques dels principals subtipus de càncer de mama. "En el cas del càncer de mama triple negatiu, el més agressiu i el que compta amb menys alternatives terapèutiques, vam ser el primer grup que va realitzar un estudi ajudant específic en aquesta població (amb l’estudi GEICAM-CIBOMA). Actualment, seguim la mateixa línia de treball, amb estudis específics en tumors luminals, HER2-positius i triple negatius", ha conclòs el doctor Martín.

tracking