SEGRE

TRIBUNALS

Condemnat a presó permanent per assassinar la seua exdona, exsogra i excunyada

Condemnat a presó permanent per assassinar la seua exdona, exsogra i excunyada

Condemnat a presó permanent per assassinar la seua exdona, exsogra i excunyadaEFE / Salvador Sas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Luis Abet, l’home que va assassinar a trets la seua exesposa, Sandra Boquete; a la seua excunyada, Alba; i a la seua exsogra, María Elena, a Valga (Pontevedra) el 2019, ha estat condemnat a la pena de presó permanent revisable. D’acord amb el veredicte del tribunal del jurat que va trobar Abet culpable de tres delictes d’assassinat, la secció segona de l’Audiència de Pontevedra l’ha condemnat a 24 anys de presó per matar la seua exdona i 23 anys i mig per l’assassinat de la seua exsogra. Per la mort de la seua excunyada, en haver estat condemnat per aquests dos assassinats, se li imposa la presó permanent revisable, tal com estableix l’article 140.2 del Codi Penal.

Els magistrats han tingut en compte, en els tres delictes, l’agreujant d’haver-los comès per discriminació per raó de gènere i l’atenuant de col·laboració. A més, José Luis Abet ha estat condemnat a nou anys de presó per les lesions psíquiques que aquests crims van produir sobre els seus dos fills, que van presenciar la matança; i uns altres dos anys de presó per un delicte de tinença il·lícita d’armes. El tribunal també li ha imposat la prohibició de residir en el terme municipal de Valga durant 32 anys i el priva definitivament de la pàtria potestat sobre els seus fills.

Quant a les indemnitzacions, l’autor d’aquest triple assassinat haurà de pagar 400.000 euros a cadascun dels seus dos fills, 300.000 euros al marit de María Elena i pare de les altres dos víctimes i 120.000 euros a la mare de María Elena, àvia de Sandra i Alba. Uns altres 55.000 euros hauran de rebre cadascun dels cinc germans de María Elena, oncles de Sandra i d’Alba; i 80.000 euros la parella sentimental d’Alba.

El tribunal considera provat que José Luis Abet va matar les tres dones "de manera intencionada", després d’acudir a l’habitatge de la seua exdona, el 16 de setembre de 2019, "amb la intenció d’acabar amb la seua vida". Ho va fer portant un revòlver amb el número d’identificació esborrat que havia adquirit dies abans juntament amb una caixa de munició, malgrat que no tenia llicència d’armes.

Va bloquejar amb el seu cotxe l’entrada de la finca per aconseguir que la seua exdona, que sortia de casa per portar als seus dos fills al col·legi, es veiés obligada a aturar-se, moment que va aprofitar per disparar-li quatre trets, un al cap, dos al coll i un quart al pit. Ho va fer en presència dels seus dos fills, que eren als seients posteriors del cotxe de la seua mare, i de manera "sobtada", el que va provocar que la seua exesposa "no tingués cap possibilitat de defensar-se".

Quan José Luis Abet marxava amb el seu cotxe, després de matar a Sandra, es va creuar amb el vehicle en el qual anaven les altres dos víctimes, la seua exsogra María Elena i la seua excunyada Alba, que havien rebut una trucada d’auxili per part de Sandra. En veure-les, aquest va girar el cotxe i les va perseguir fins la casa de Sandra, on va disparar quatre vegades contra la seua exsogra i unes altres tres contra la seua excunyada, matant-les en l’acte i sense que poguessin defensar-se.

Els tres crims els va cometre, segons considera provat el tribunal popular, perquè Abet sentia un "profund menyspreu" per la seua exparella, la que considerava inferior per la seua condició femenina i a la qual va matar, han afegit, "com a acte d’imposició i dominació". A més, subratlla el tribunal, "va voler expressament" que els seus fills presenciessin els crims "amb el consegüent sofriment que suposava per a ells", raó per la qual les va matar quan es disposaven a anar al col·legi, sent "plenament conscient" que ho veurien.

tracking