SEGRE

EDUCACIÓ

El govern espanyol es planteja abaixar el preu de matrícules als alumnes del sexe minoritari en cada carrera

Universitats estudiarà amb Igualtat, Educació i Ciència les dades de segregació en estudis superiors, que "no són propis del segle XXI"

Alumnes del grau d’Educació Primària dual de la Universitat de Lleida.

Alumnes del grau d’Educació Primària dual de la Universitat de Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, ha apostat per treballar juntament amb les comunitats autònomes i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) per "incentivar les matriculacions" en graus quan es vulgui "incentivar la presència masculina o femenina" per reduir la bretxa de gènere que hi ha en algunes carreres.

En concret, ha proposat de "reduir el preu de les matrícules" al gènere minoritari en el grau, "siguin homes o dones", per "generar un incentiu de caràcter econòmic i que la quota anés creixent": "L’ideal seria que fos d'almenys, el 60% i 40%".

Durant la presentació de l’estudi 'Segregació de gènere en els estudis universitaris’a la seu del Ministeri, Subirats ha animat a què això "pugui fer-se" amb les comunitats autònomes i amb la CRUE, ja que la regulació de les titulacions és competència de les administracions autonòmiques i incorporar incentius per a les matèries sense comptar amb les universitats "és molt difícil".

"Hem de començar a buscar altres mecanismes, però no ho podem fer sense la complicitat de les comunitats autònomes o les universitats", ha incidit el ministre amb referència a les solucions per reduir la bretxa de gènere en els estudis universitaris: "Cal incentivar les matriculacions en graus quan vulguem incentivar la presència masculina o femenina".

El ministre ha comentat que estan veient com "avançar de manera conjunta" amb els ministeris d’Igualtat, Educació i Formació Professional i Ciència i Innovació, per reduir la segregació en el sistema educatiu. "Aquest no és un tema que preocupa sol el Ministeri d’Universitats, també a Igualtat, Educació i Ciència, amb els quals hem tingut pautes de col·laboració i amb els quals estem veient com podem avançar de manera conjunta", ha precisat.

En aquest sentit, ha avançat que crearan un grup de treball interministerial que pugui treballar sobre aquesta temàtica en els propers anys, amb objectius conjunts i unint les iniciatives que ja s’estan duent a terme. L’estudi de caràcter qualitatiu elaborat pel Ministeri d’Universitats, en el qual s’ha entrevistat deu expertes, busca analitzar la situació de la segregació en els estudis universitaris, un tema, en paraules de Subirats, "especialment complex" a causa de les "diferències que existeixen entre les noies i els nois que elegeixen els graus", una situació "que no és la desitjable".

"Tenim xifres que no són pròpies del segle XXI, hi ha una separació molt forta. Quan se supera el 60 per cent de presència d’homes és que estem en una situació de desequilibri", ha advertit el ministre, que ha destacat que en Educació Infantil el 92 per cent són dones, en Infermeria el 82 per cent i en els estudis de Salut en general supera el 70 per cent.

Les expertes entrevistades en l’estudi constaten que en aquesta distribució per gènere de la població estudiantil "influeixen factors de tipus sociocultural i psicosocial, que han de veure amb com els processos de socialització i de construcció cultural de les identitats a edats molt primerenques atribueixen rols en funció del gènere".

"ALGUNA COSA FALLA, HI HAURIA D’HAVER UN EQUILIBRI"

Al contrari, els homes representen el 86 per cent en Informàtica, el 74 per cent en Enginyeria o el 64 per cent en Matemàtiques. "Trobem que alguna cosa falla, hi hauria d’haver un equilibri", ha alertat Subirats. Sobre els motius pels quals es produeix aquest "desequilibri" en algunes carreres universitàries, ha explicat que hi ha estereotips "molt clars" que no s’hauria d’acceptar com que "la ciència és menys propícia per a les dones o que les cures són menys propícies per als homes".

Tanmateix, ha recalcat que en l’àmbit de les ciències en general "hi ha moltíssimes dones", però el "biaix es dona en enginyeries". "Hi ha tot un àmbit que abans atribuíem més a homes que és l’àmbit de la Medicina, on ara hi ha més dones", ha dit.

CADA VEGADA MENYS ESTUDIANTS EN L’ÀMBIT STEM

Durant la seua intervenció, la rectora de la Universidad de Madrid i delegada de CRUE per a Polítiques d’Igualtat, Amaya Mendicoetxea, ha mostrat la seua preocupació a causa que "cada vegada hi hagi menys estudiants, tant homes com dones, en les disciplines STEM, les disciplines del futur." Per això, ha apostat per "desenvolupar una ciència més diversa, més inclusiva i que no tingui biaix per gènere."

Entre les causes de la bretxa de gènere en els estudis universitaris, la rectora ha destacat "la qüestió dels estereotips, que estan profundament assentats i arrelats en la societat". Segons la seua opinió, "el panorama no és propi del segle XXI" ja que els estereotips de gènere "estan àmpliament escenificats en l’estudiantado, fins el punt de semblar una elecció natural".

En l’etapa escolar, segons ha subratllat Mendicoetxea, el desinterès de les nenes per les disciplines STEM "comença molt aviat": "Tenen ja els rols establerts, les nenes són treballadores i modestes i els nens són brillant, són genis". Per a la delegada de CRUE per a Polítiques d’Igualtat, la segregació per gènere "es dona en totes les etapes del sistema educatiu", pel que, segons el seu parer, "és important que hi hagi actuacions dirigides al professorat a nivells d’Infantil i Primària" i també "és important la participació de les universitats", que estan "profundament implicades" en la lluita contra la desigualtat en totes les seues àrees d’activitat.

UN FENOMEN "MOLT COMPLEX" QUE NO TÉ SOLUCIONS SIMPLES

Per la seua part, la doctora en Ciències Socials i especialista en polítiques públiques de desenvolupament socioeconòmic, igualtat i societat digital, María Ángeles Salle, ha indicat que el fenomen de la segregació en el sistema universitari "és molt complex i no té solucions simples ni receptes ràpides", ja que és un fenomen "molt arrelat en les desigualtats de gènere".

L’experta ha criticat l’atribució de rols a nens de cinc anys com a oficials de policia i a les nenes com a mestres, "una cosa que està absolutament comprovada" i que provoca que les nenes "consideren que les dones no són especialment intel·ligents". "Les nenes i nens als nou i deu anys tenen un rendiment similar en Ciències i les nenes a aquesta edat ja tenen gust i seguretat en l’aprenentatge de les Ciències, però no així en el de les Matemàtiques", ha afirmat Salle, destacant que en Lectura les dones són "millors" però que és una matèria que és "absent" del món de la Tecnologia i la Ciència: "Tu te n’aniràs a allò en la qual cosa et sents més fort".

En el moment de triar carrera, segons ha afegit l’experta, les dones es troben amb "escassetat de referent i invisibilitat" i, en sortir de la carrera, "moltes treballen per sota del seu potencial". "Cal canviar les narratives sobre la segregació, promoure la valoració social i econòmica de les cures i fer més atractives les condicions de la cura remunerada," ha conclòs.

tracking