SEGRE

ESPAI

El teslescopi espacial Hubble capta un misteriós objecte que desafia la seua classificació

Imatge de l'objecte captat pel Hubble

Hubble capta un misteriós objecte que desafia la seua classificació@NASAHubble

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El telescopi espacial Hubble de la NASA/ESA ha captat un objecte celeste a 390 milions d’anys llum de la Terra, a la constel·lació de Lyra, que desafia la seua classificació.

A l'investigar Z 229-15, de vegades es mostra com un nucli galàctic actiu (un AGN); de vegades com un quàsar; ja vegades com una galàxia Seyfert. Quin d’aquests és realment el Z 229-15? La resposta és que és totes aquestes coses alhora, perquè aquestes tres definicions tenen una superposició significativa, informa la NASA.

Un AGN és una petita regió al cor de certes galàxies (anomenades galàxies actives) que és molt més brillant del que serien les estrelles de la galàxia. La lluminositat addicional es deu a la presència d’un forat negre supermassiu en el nucli de la galàxia. El material succionat per un forat negre en realitat no cau directament en ell, sinó que és atret cap a un disc giratori, des d’on és arrossegat inexorablement cap al forat negre. Aquest disc de matèria s’escalfa tant que allibera una gran quantitat d’energia en tot l’espectre electromagnètic, i això és el que fa que els AGN semblin tan brillants.

Els quàsars són un tipus particular d’AGN; en general, són extremadament brillants i distants de la Terra: diversos centenars de milions d’anys llum es consideren propers per a un quàsar, la qual cosa fa que Z 229-15 sigui positivament local.

Sovint, un AGN és tan brillant que no es pot veure la resta de la galàxia, però les galàxies Seyfert són galàxies actives que allotgen AGN (quàsars) molt brillants, mentre que la resta de la galàxia encara és observable. Per tant, Z 229-15 és una galàxia Seyfert que conté un quàsar i que, per definició, allotja un AGN.

tracking