SEGRE

Itàlia bloqueja l'ús de ChatGPT per no respectar la legislació de dades dels consumidors

Una imatge d'arxiu mostra la pàgina d'introducció de ChatGPT, un model interactiu de chatbot d'IA.

Una imatge d'arxiu mostra la pàgina d'introducció de ChatGPT, un model interactiu de chatbot d'IA.EFE/EPA/WU HAO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Itàlia va disposar aquest divendres el bloqueig "amb efecte immediat" de l’eina d’Intel·ligència Artificial ChatGPT, de la tecnològica nord-americana OpenAI, acusant-la de no respectar la llei de protecció de dades dels consumidors. El garant italià per a la Protecció de Dades Personals va assegurar en un comunicat que ha obert una investigació i que, mentrestant, el bloqueig es mantindrà fins que ChatGPT "no respecti la disciplina de la privacitat".

El popular ChatGPT ha estat desenvolupat per la companyia OpenIA dels Estats Units, on diverses organitzacions han demanat també la seua suspensió per desconfiar d’aquests experiments amb Intel·ligència Artificial. L’organisme italià va informar que aquest xat, el més conegut de l’emergent intel·ligència artificial, capaç de simular converses humanes, va patir el passat 20 de març una pèrdua de dades sobre els seus usuaris i les dades de pagament dels seus abonats. En la seua disposició, el garant italià destaca "la falta d’informació a usuaris i a tots els interessats de qui recull dades OpenAI" però "sobretot l’absència d’una base jurídica que justifiqui la recollida i conservació massiva de dades personals". A més, al·lega, les informacions generades per ChatGPT "no sempre corresponen" a la realitat.

Finalment, Itàlia lamenta "l’absència de tota mena de filtre" en la verificació de l’edat dels seus usuaris, malgrat que el servei estigui dirigit a majors de 13 anys. D’aquesta manera els infants estan "exposats a respostes absolutament no idònies respecte al seu nivell de desenvolupament i consciència".

L’ús de la intel·ligència artificial cada vegada és més freqüent i puixant i, per això, la Unesco ha urgit als països que apliquin "sense demora" el Marc Ètic Mundial sobre aquesta tecnologia, adoptat el 2021 de forma unànime pels 193 Estats membres.

tracking