SEGRE

GUIA

Penelles, capital de l'art urbà

Centenars de persones visiten el festival GarGar, que arriba a la vuitena edició || Las altes temperatures obliguen els artistes a concentrar el treball a primera hora del dia

Mural a l'entrada de Penelles des de Linyola.

Mural a l'entrada de Penelles des de Linyola.Laia Pedrós

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Centenars de persones van omplir ahir els carrers de Penelles per poder gaudir de la vuitena edició del GarGar i del centenar de murals que es poden veure en diferents parets d’aquest petit poble de la Noguera. L’alcalde, Eloi Bergós, va destacar que “tenim el poble ple de visitants i en tots els tallers hi ha una gran participació”. Bergós va indicar que “el festival és l’arrancada d’un motor que funciona tot l’any perquè no hem d’oblidar que des de la creació del GarGar, Penelles rep visitants tots els caps de setmana de l’any i cada dia en temps de vacances”.

L’alcalde de Penelles també va agrair la visita de l’escriptor Josep Vallverdú, de qui aquest any es commemora el centenari del naixement. Precisament el GarGar s’ha volgut sumar a aquesta efemèride dedicant-li un mural que pinta l’il·lustrador Valentí Gubianas (vegeu SEGRE d’ahir). Bergós va explicar que “estem molt satisfets que hagi vingut ja que culturalment parlant és la persona més important que tenim en les Terres de Lleida i que hagi volgut apadrinar el nostre festival ens omple d’emoció”. Pel que fa a l’eix del GarGar, Bergós va dir que els 16 artistes escollits en aquesta edició ja són a la recta final de les seues obres de manera que “ja es pot intuir com acabaran sent tots els nous murals”.

Les altes temperatures inusuals en aquest època de l’any, amb els termòmetres superant els 30 graus, van fer que els artistes concentressin el treball a primera hora del matí ja que els consultats per aquest diari van reconèixer que era difícil fer-ho en les hores de màxima calor.

Aposta decidida per atansar l’art als més petits

El GarGar ha apostat aquest any de forma especial pels tallers per atansar l’art als més petits, i tots van tenir ahir molt bona acollida. Entre les propostes, Heal Hop se centra en la disciplina del grafiti, la Llü de Projecte Escrïp planteja la creació tèxtil d’un paisatge recuperant i reciclant, o bé Gerardo García i Serafina Balach proposen crear personatges en tres dimensions partint de l’observació i el volum.

«És un homenatge especial, és l’únic mural que tindré»

Josep Vallverdú, escriptor

Eloi Bergós, Josep Vallverdú, Carme Vidal i la parella de l’escriptor.

Com va rebre la notícia que li dedicarien un mural a Penelles en el marc del festival GarGar? Aquest homenatge és molt especial ja que el mural que em dediquen a Penelles en el marc d’aquest festival d’art és, de moment, l’únic que tindré, i els murals són precisament una característica d’aquest poble.

Què li ha semblat el mural de l’il·lustrador Valentí Gubianas en què es pot veure una nena ‘sembrant’ literatura, com ha fet vostè durant la seua dilatada trajectòria? Avui és un dia molt especial per a mi. He de dir que des de fa temps mantinc una amistat amb l’alcalde de Penelles, Eloi Bergós, que ha posat tot el seu afany perquè aquest festival sigui un èxit.

Aquest és un acte més en el marc de la commemoració del seu centenari. Com porta la celebració? Sí, estic rebent diversos homenatges perquè enguany faig 100 anys. Per aquest motiu faig les aparicions que em corresponen per satisfer la bona voluntat de la gent i mostrar-los tot el meu agraïment.

L’artista italiana Rame 13 fa els últims retocs al seu mural.

L’artista italiana Rame 13 fa els últims retocs al seu mural.IGNASI GÓMEZ/ACN

Una actuació de malabars va entrentenir el públic.

Una actuació de malabars va entrentenir el públic.Laia Pedrós

tracking