SEGRE

El tabac "roba" 10 anys de vida i és "un dels principals enemics" del cor, segons cardiòlegs

Deixar de fumar

Deixar de fumarDaria Kulkova / Isock / Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i la Fundació Espanyola del Cor (FEC) han advertit, amb motiu del Día Mundial sense Tabac, que es commemora aquest dimecres vinent 31 de maig, que el tabac "roba" 10 anys de vida i és "un dels principals enemics de la salut cardiovascular". Se sap que a Espanya moren aproximadament 54.000 persones a l’any per malalties derivades del consum de tabac i el 27,5 per cent d’aquestes morts (més de 14.000 en números absoluts) es deu a malalties cardiovasculars. Entre els beneficis de deixar de fumar, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) destaca a nivell cardiovascular els següents: als 20 minuts disminueix el ritme cardíac i baixa la tensió arterial, i després de 2-12 setmanes millora la circulació sanguínia. A més, en l’estudi 'OASI', on es va incloure més de 18.000 pacients, els fumadors que van romandre abstinents després d’una síndrome coronària aguda van veure reduït el risc de reinfart en els cinc mesos següents en un 43 per cent.

En aquest sentit, Regina Dalmau, cardiòloga a l'Hospital Universitari La Paz i experta en tabaquisme, detalla que el benefici del cessament a nivell cardiovascular és molt ràpid i, encara que mai no és tard per deixar de fumar, com abans es deixi millor: "El cessament redueix ràpidament el risc de fenòmens trombóticos, però l’aterosclerosi accelerada que condiciona el tabac en persones que porten anys de consum no s’esborra tan fàcilment".

Malgrat l’evidència, les xifres sobre consum de tabac a Espanya són "preocupants" per als cardiòlegs. Les últimes dades de l’Enquesta Europea de Salut a Espanya, corresponents a 2020, indiquen que el 16,4 per cent de les dones i el 23,3 per cent dels homes de 15 o més anys fuma diàriament. "És esperançador que en les últimes dècades el consum de tabac en la població hagi anat descendint, però encara queda molt per fer. Encara que és preocupant que aquest nociu hàbit s’estigui incrementant en adolescents. L’objectiu final hauria de ser, per a totes les organitzacions i institucions implicades, el de '0 Tabac', ja que tot consum de tabac és nociu i causant de malaltia cardiovascular. Per això l’Estratègia en Salut Cardiovascular del Sistema Nacional de Salut ha marcat com a objectiu general reduir la prevalença de l’ús del tabac per sota del 10 per cent l’any 2040, encara que l’ideal hagués d’haver estat aconseguir per a aquesta data el 0 per cent de fumadors", ha comentat el president de la FEC, Andrés Íñiguez.

tracking