SEGRE

SALUT

Desenvolupen una nova molècula per al tractament dirigit contra el càncer

Desenvolupen una nova molècula per al tractament dirigit contra el càncer

Desenvolupen una nova molècula per al tractament dirigit contra el càncerEFE/Ismael Herrero/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d’investigadors de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Bellvitge (Idibell) i la Universitat d’Iowa ha desenvolupat una nova molècula capaç de reconèixer amb gran precisió les cèl·lules tumorals. En concret, es tracta d’un nou aptàmer, un tipus de molècula d’àcids nucleics que adopta estructures tridimensionals i és capaç de reconèixer específicament molècules diana.

Aquesta nova molècula, presentada a la revista científica Molecular Therapy-Nucleic Acids, podria utilitzar-se de plataforma per alliberar tractaments contra el càncer de forma localitzada i reduir efectes secundaris no desitjats, ha explicat aquest dimarts l’Idibell en un comunicat.

La molècula desenvolupada reconeix el receptor EphA2, altament expressat en multitud de càncers com els sarcomes, el càncer de mama, el melanoma o el càncer colorectal, entre d’altres, i que, en canvi, està molt poc expressat a les cèl·lules sanes, la qual cosa el converteix en un candidat ideal com a diana de la teràpia dirigida.

"Els aptàmers, a diferència dels anticossos o altres plataformes d’alliberament localitzat de fàrmacs, es poden unir a qualsevol tipus de teràpia, sigui quimioteràpia o tractaments amb ARN contra el càncer. A més, poden produir-se a gran escala i sense variabilitat entre lots", ha assenyalat el cap del grup d’investigació en Sarcomes de l’Idibell i un dels líders del projecte, Òscar Martínez.

A més, a part d’actuar com una plataforma dirigida d’alliberament de fàrmacs, l’equip investigador va comprovar que l’aptàmer per si sol ja tenia efecte antitumoral. El receptor diana al qual s’uneix la nova molècula exerceix un paper molt important en l’agressivitat dels tumors, i els investigadors van observar que la mateixa unió de l’aptàmer reduïa la capacitat metastàtica de les cèl·lules en cultiu.

"Podríem dir que l’aptàmer ja només té un efecte preventiu, alenteix l’evolució del càncer. El només podria ajudar-nos a convertir el càncer en una malaltia crònica, i alhora, conjugat amb fàrmacs contra el càncer, podria ser encara més potent", ha agregat Martínez.

tracking