SEGRE

L'avançament electoral dispararà la contractació d'assegurances de viatge

Fins al 40 % de treballadors té planejades les vacances o viatges d'aquest l’estiu

Molta gent ja ha planificat i fins i tot pagat les seues vacances d'estiu.

L'avançament electoral dispararà la contractació d'assegurances de viatgeUnsplash

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant l’última setmana, l’avançament de les pròximes Eleccions Generals s’ha convertit en un dels temes més comentats de l’actualitat informativa. I més concretament, que se celebrin el ple juliol, un mes en què molta gent ja està de vacances. De fet, són uns quants els usuaris que aquests dies es pregunten: què faig si soc de vacances o ja les tenia reservades i em convoquen per a una mesa electoral?

El comparador d’assegurances de viatge Acierto.com conclou que aquesta situació podria disparar la contractació d’assegurances de viatge, ja que ser membre d’una mesa electoral té caràcter obligatori, tret que ens trobem en alguna de les situacions contemplades per la Llei Electoral. De fet, les conseqüències d’absentar-se sense justificació són greus: pot comportar una pena de presó de 3 mesos a 1 any, o una multa administrativa de 6 a 24 mesos. L’import canvia segons la sentència (article 143).

Entre les causes contemplades per la Llei no hi ha el fet de tenir un viatge en si mateix, encara que sí que es podria reclamar davant de la Junta Electoral de Zona (aportant la documentació corresponent al viatge i en el termini de 7 dies des de la recepció de la carta certificada), que tindrà l’última paraula. El quid de la qüestió rau en què les vacances es considerin un “esdeveniment familiar d’especial rellevància”, emmarcat dins de les al·legacions per motius familiars. Però, de nou, serà la Junta qui decideixi. Sol·licitar el vot per correu tampoc no ens eximeix de l’obligació.

Tal com apunten els càlculs inicials, fins al 40 % dels ciutadans té planejades vacances o viatges a l’estiu. En aquest context i segons apunta Acierto.com “la millor opció és contractar una assegurança de viatge amb cancel·lació o una pòlissa d’anul·lació de viatge específica. Ambdues permeten cancel·lar el viatge per raons contemplades al contracte (com pugui ser que ens convoquin a la mesa electoral) i recuperar les despeses”. “A més, es tracta d’assegurances de viatge que actualment poden aconseguir-se a molt bon preu”, afegeix el comparador.

Tal és així que, segons indiquen les dades de la plataforma, la contractació d’assegurances de viatge s’ha disparat un 50 % només durant el primer trimestre de l’any, una xifra que continuarà creixent a passos de gegant després de l’anunci de Pedro Sánchez i una tendència que ja es repeteix des del final de la pandèmia. En concret, les assegurances vacacionals han augmentat un 64 % respecte del mateix període de 2022. “Els espanyols estan més conscienciats de la importància de viatjar assegurats i d’evitar imprevistos i això és el que mostren les xifres”, afirma Acierto.com.

Més específicament, les assegurances de viatge (tant els de cancel·lació com aquells que compten amb cobertura d’anul·lació) cobreixen les despeses que puguin derivar-se de l’anul·lació del viatge. Aquesta garantia pot tenir certs límits: per exemple, que hi hagi un límit de despesa, que no totes les reserves es trobin cobertes (per exemple, les excursions o reserves en restaurants que hagin implicat un desemborsament), etcètera. És clau que la causa de la cancel·lació es trobi reflectida a la pòlissa. Hi ha companyies que ofereixen assegurances de cancel·lació de viatge amb fins a 33 motius diferents, però depèn de cada companyia d’assegurances i de cada pòlissa. No obstant, el fet que ens convoquin a una mesa electoral sí que sol estar contemplat en la majoria. 

A més de per si ens convoquen a la mesa electoral, generalment queden coberts els següents motius de cancel·lació: citació judicial, danys greus al domicili, acomiadament laboral, trasllat obligatori a un altre centre de treball, incorporació a un nou lloc de treball, mort o malaltia greu d’un familiar de primer grau, cancel·lació per motius de salut i cancel·lació per altres requeriments d’Organismes Oficials de l’Estat o Comunitats Autònomes.

Així mateix, les assegurances de viatge compten amb altres garanties interessants: Responsabilitat Civil, protecció d’equipatge, assistència sanitària, repatriació, assistència en viatge... “Si provoquem danys a tercers, si perden, danyen o roben el nostre equipatge; si ens posem malalts durant el viatge... En totes aquestes situacions l’assegurança respon”, expliquen els experts d’Acierto.com. Més enllà del dit, la preocupació del sector turístic -que per primera vegada havia aconseguit recuperar la situació prèvia al Covid- no deixa de créixer.

Fins i tot l’OCU ha sol·licitat a les Juntes Electorals que flexibilitzin els seus criteris “per evitar una allau de reclamacions per cancel·lació de viatges” i afirma que és moment de canviar l’article 27 de la Llei Orgànica del Régimen Electoral General “a fi que es doti de voluntarietat al nomenament de president i vocals de les meses electorals”. Facua també ha demanat "que siguin considerats esdeveniments familiars d’especial rellevància aquells viatges realitzats en família o que tinguin per objecte visitar familiars, contractats anteriorment al 30 de maig i que no puguin ser ajornats o l’ajornament del qual causi un perjudici econòmic important". En qualsevol cas i a l’espera del que pugui passar, una bona alternativa continua sent contractar una assegurança de viatge amb cancel·lació.

tracking