SEGRE

Què és el konjac, el nou superaliment de moda? Realment aprima?

Fideus a base de konjac amb verdures.

Què és el konjac, el nou superaliment de moda. Realment s'aprima?Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la constant recerca per trobar solucions efectives per baixar de pes, el konjac ha sorgit com un aliment que ha guanyat popularitat en els últims anys. Originari del Japó i la Xina, aquest tubercle s’ha destacat per les seues propietats beneficioses per a la salut i la seua capacitat per ajudar en la pèrdua de pes.

Entre els beneficis que aporta hi ha l'enorme capacitat per generar sensació de sacietat. El glucomanan present en aquesta planta té la capacitat d’absorbir aigua, que fa que augmenti el seu volum i formi un gel viscós a l’estómac, que ajuda a reduir la gana i prolongar la sensació de sacietat, evitant així el consum excessiu d’aliments i el pica-pica entre hores.

A l'hora de cuinar s’utilitza com a farina, com agregant o com gelatina, raó per la qual és freqüent que s’utilitzi en melmelades. Una vegada sec, el konjac es tritura i barreja amb aigua i s'elabora una pasta que imita l'arròs, els fettucini i linguini -a més d’altres pastes italianes- o als clàssics udon japonesos. Si reemplacem altres aliments més calòrics amb opcions a base de konjac, és possible reduir la ingesta calòrica total i afavorir la pèrdua de pes.

També és ric en fibra soluble, fet molt beneficiós per al trànsit intestinal. Ajuda a mantenir un sistema digestiu saludable, evitant el restrenyiment i promovent una adequada eliminació de toxines i rebutjos de l’organisme. A més, és un excel·lent aliment per a les persones diabètiques i les que tenen el colesterol alt. La fibra ajuda a reduir la velocitat d’absorció dels carbohidrats, evitant els pics de glucosa a la sang i millorant la sensibilitat a la insulina. El konjac també pot contribuir a millorar els perfils lipídics en l’organisme. Estudis han demostrat que el consum de glucomanan pot reduir els nivells de colesterol total i triglicèrids, la qual cosa al seu torn redueix el risc de malalties cardiovasculars.

El desavantatge del konjac és que 100 grams d’aquesta pasta ja cuita té entre 6 i 10 kcal, lluny dels entre 300 i 400 kcal que tenen 100 grams de pasta convencional, per la qual cosa|allò que amb el konjac no estem afegint al nostre cos res més que un efecte saciant. No té cap tipus de nutrient, per la qual cosa l’únic que aconseguirem és omplir-nos. Es perd la gana, però no s'obté cap tipus de benefici nutricional.

D’altra banda, i el glucomanan és una fibra i per tant arrossega l’aliment digerit. El que pot sonar a avantatge, en afavorir el trànsit intestinal i l’augment del volum fecal, també pot ser una contrapartida en 'escombrar' amb més facilitat amb els nutrients encara per absorbir, limitant encara més les virtuts nutritives del que hàgim ingerit.

tracking