SEGRE

Últims preparatius als Camps Elisis abans del tret de sortida al 42è Aplec del Caragol de Lleida

La festa gastronòmica aplegarà durant el cap de setmana 14.500 collistes repartits en 115 colles

Un aplequista cuinant el divendres de l'Aplec del Caragol de Lleida

Últims preparatius als Camps Elisis abans del tret de sortida al 42è Aplec del Caragol de LleidaAnna Berga / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les ganes de festa ja es fan notar als Camps Elisis de Lleida a les hores prèvies a la inauguració del 42è Aplec del Caragol, la festa gastronòmica per excel·lència de les terres de Ponent que aquest cap de setmana aplegarà uns 200.000 visitants. Diverses colles han aprofitat el matí per enllestir els darrers preparatius i començar a cuinar els primers àpats abans de la inauguració oficial a les 19.30 hores. Enguany el certamen bat rècord de participants amb 14.500 collistes distribuïts en 115 colles, 8 de les quals són noves. Durant els tres dies, la Federació de Colles de l'Aplec del Caragol (Fecoll) calcula que es consumiran unes 14 tones de caragols. Enguany també s'ha fet una crida a les colles a "fer un ús raonable de l'aigua".

L'ampliació de l'espai que ocupa la festa ha permès encabir fins a la xifra rècord de 115 colles, de les quals 8 són noves més una altra que no va participar l'any passat. Enguany els Camps Elisis aplegaran 14.500 collistes i des de la Fecoll afirmen que el nombre de persones interessades en formar part d'una colla no para de créixer. "Les colles estan dient que no a gent perquè no tenen espai, estan atapeïdes, cosa que és una bon símptoma perquè vol dir que la gent psicològicament necessitava aquesta vàlvula d'escapament", ha explicat el seu vicepresident, Joan Carles Mercader.

Una d'aquestes colles que participen per primer cop a l'Aplec és la 'Xollada'. El seu representant, Eduard Gerardo, ha afirmat que les expectatives "són bones" i que esperen "gaudir "viure l'experiència" de l'Aplec, ja que per la gran majoria de la cinquantena de persones que formen la colla aquest serà el seu primer aplec. Això sí, ha admès que no s'esperava que els preparatius portessin tanta feina.

Altres colles amb més recorregut també han aprofitat el matí per acabar d'enllestir els seus espai. S'hi ha vist collistes rentant estris de cuina i començant a cuinar els àpats i d'altres acabant d'instal·lar aixetes, equips de música i muntant taules i cadires. També s'hi ha vist desenes de repartidors portant caragols, beure i menjar a les diverses colles.

14 tones de caragols

La Fecoll estima que durant els tres dies es consumiran al voltant de 14 tones de caragols. Un abastiment que està garantit tot i el context de sequera, que ha fet que hi hagi menys caragols autòctons.

Així mateix, la Fecoll també fa una crida als collistes a fer un "ús raonable de l'aigua" degut a la manca d'aigua. De fet, les colles no han muntat les piscines inflable seguint la recomanació de l'organització i, al seu lloc, diverses han optat per instal·lar terrasses amb seients fets amb palets.

Més d'un centenar d'activitats

La vessant gastronòmica de l'Aplec es complementa amb més d'un centenar d'activitats que durant la festa ompliran els Camps Elisis, així com diversos carrers de la ciutat. El tret de sortida a la festa arribarà al vespre amb el  'V Lo Caragolasso', que comptarà amb l'assistència de Bojan Kirkc i on es presentarà en directe i s'enregistrarà el videoclip oficial de 'La Rumba de l'Aplec', una cançó amb lletra d'Àlex Valdivia i música d'Arnau Fernández, amb els arranjaments i producció de Txabi Ábrego. La rumba es llançarà a les plataformes digitals prèviament, el 26 de maig i, a partir del 4 de juny quan acabi l'Aplec, es publicarà el videoclip a Youtube.

Una altra novetat d'aquesta edició és la ubicació de Lo Tast, el restaurant de l'Aplec, que passa del Pavelló de Vidre al Pavelló 4 del recinte. Es podran fer tastets de caragols per 12 euros i els menús són a 28 euros pels adults i a 12 euros pels infants (fins als 11 anys). Es poden fer reserves al 973 60 37 37 i a info@ilertravel.es .

El primer dia d'Aplec tindrà com a acte central el sopar de germanor de les colles, mentre que dissabte l'acte destacat serà l'ofrena floral en memòria dels collistes desapareguts i tancarà la jornada el sopar de germanor que donarà lloc a la gran revetlla, el punt de partida de les activitats de diumenge.

Diumenge a partir de les 9 h es donarà el tret de sortida de la cercavila de colles pels carrers de la ciutat, la imposició de l'escarapel·la i la desfilada de penons fins a les colles. El següents actes destacats ja seran el dinar de germanor i, per últim, la Xarangada i Fi de Festa, on les colles s'acomiadaran del 42è Aplec del Caragol de Lleida amb la xaranga Desmadrats.

Dos aplequistes de la colla 'El Puntazo' triant caragols el primer dia de l'Aplec del Caragol de Lleida

Últims preparatius als Camps Elisis abans del tret de sortida al 42è Aplec del Caragol de LleidaAnna Berga / ACN

Dues collistes cuinant el primer dia de l'Aplec del Caragol de Lleida

Últims preparatius als Camps Elisis abans del tret de sortida al 42è Aplec del Caragol de LleidaAnna Berga / ACN

tracking