SEGRE

SALUT

L'exposició al soroll contribueix a l'infart: 1.300 nous casos a l'any a Espanya

L'exposició al soroll contribueix a l'infart: 1.300 nous casos a l'any a Espanya

L'exposició al soroll contribueix a l'infart: 1.300 nous casos a l'any a EspanyaEFE/Chema Moya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de cinc milions d’espanyols estan exposats a nivells de soroll perjudicials per a la seua salut, segons alerta la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i la Fundació Espanyola del Cor (FEC) que calculen en 1.300 els nous casos anuals d’infart a Espanya atribuïbles a contaminació acústica.

Amb motiu del Día Mundial del Medi Ambient, aquest dilluns, els cardiòlegs recorden que una exposició al soroll per sobre dels llindars establerts per l’OMS augmenta la freqüència cardíaca, la pressió arterial i el cortisol, l’hormona de l’estrès que afavoreix un estat inflamatori i incrementa l’aparició de malalties cardiovasculars.

L’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) xifra en 12.000 les morts prematures produïdes a l’any a Europa per la contaminació acústica i en 48.000 els nous casos de cardiopatia isquèmica, que és quan s’obstrueix una artèria del cor i si es tapa de manera ràpida té lloc l’infart.

A Espanya, segons la SEC, els nous casos anuals de cardiopatia isquèmica per contaminació acústica superen els 1.300. Les principals fonts de contaminació acústica són les carreteres, les vies fèrries, els aeroports i l’activitat industrial. "El trànsit rodat és la més important de totes ja que s’associa a més risc de malaltia cardiovascular", segons la coordinadora del Grup SEC-FEC Verd, la doctora Violeta Sánchez.

La directiva de soroll ambiental de la UE estableix en 55 decibels el llindar de soroll en el període diürn i vespertí i en 50 decibels durant la nit. Tanmateix, l’OMS indica que els efectes nocius de la contaminació acústica es produeixen per sota dels llindars establerts per la Unió Europea. Per a l’OMS, el nivell de soroll durant el dia ha d’estar per sota de 53 decibels i menys de 45, en període nocturn.

A Espanya, cinc milions de persones estan exposades a nivells de soroll superiors o iguals a 55 decibels procedents de les carreteres. Des de la SEC assenyalen que encara que hi ha una millora en l’exposició al soroll en els últims anys, és important continuar treballant en estratègies per mitigar la contaminació acústica amb plans i guies de prevenció cardiovascular i en salut pública.

tracking