SEGRE

INVESTIGACIÓ COVID19

Un estudi en què participa la UdL descobreix un polímer natural amb efecte antiviral contra el SARS-CoV-2

Un estudi en què participa la UdL descobreix un polímer natural amb efecte antiviral contra el SARS-CoV-2

Un estudi en què participa la UdL descobreix un polímer natural amb efecte antiviral contra el SARS-CoV-2EFE/David Borrat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i que la pandèmia de covid-19 ha deixat de ser una emergència global, encara no ha desaparegut. A més, abans o després, la humanitat tornarà a enfrontar-se a una nova amenaça vírica, per això els científics continuen buscant antivirals contra tota mena de virus i coronavirus.

Ara, el Laboratori de Neurovirologia de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) ha descobert un polímer natural amb potent efecte antiviral in vivo davant el SARS-CoV-2, el virus que va causar la pandèmia del covid-19. La investigació, els detalls del qual s’han publicat a 'Frontiers in Microbiology', ha estat realitzada per científics de la Universidad Autónoma de Madrid (UAM), del Centro de Biología Molecular Severo Ochoa (CBMSO), de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida i del Centro Nacional de Biotecnología (CNB).

Des de fa dècades, es coneix l’efecte antiviral in vitro de molts polímers aniònics sobre virus amb embolicada, com els que causen la sida o l’herpes. Tanmateix, la dificultat perquè aquestes substàncies assolissin, sense degradar-se, les zones infectades, va fer que decaigués la investigació d’aquest tipus de polímers com a antivirals.

L’equip de José Antonio López Guerrer i Raquel Bello-Morales, de l’UAM, es va plantejar que, si eren inhalats, potser aquests polímers podrien arribar al teixit pulmonar sense degradar-se i impedir l’entrada dels virus a les cèl·lules del pulmó. Els autors van avalar la seua hipòtesi en assajos en ratolins al laboratori de bioseguretat nivell 3 de l’Animalari del CBMSO, on van fer servir un polímer (dextran sulfat) produït pel bacteri làctic Leuconostoc mesenteroides, que va inhibir la infecció dels ratolins inoculats amb coronavirus.

A més, els investigadors creuen probable que el dextran sulfat pugui ser eficaç també davant altres virus respiratoris, com el virus de la grip o el virus respiratori sincitial, suggereixen els autors. De fet, l’estudi ha provat l’eficàcia antiviral del polímer no només davant coronavirus, sinó també davant altres virus amb embolicada, encara que queda per verificar si aquestes substàncies són innòcues i eficaces en humans, el que l’equip investigador preveu fer a llarg termini.

tracking