SEGRE

Tonyina en llauna: aquestes són les millors marques, segons l'OCU

Tonyina.

Tonyina.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tonyina en llauna és, malgrat la inflació, la conserva de peix més consumida per les famílies espanyoles. La Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) ha analitzat 32 llaunes de tonyina clara en oli (oliva i gira-sol) i els resultats apunten bona qualitat, encara que hi ha diferències entre productes.

La tonyina en conserva s’esterilitza per destruir els gèrmens nocius i augmentar-ne la vida útil. L’anàlisi de l'OCU afirma que l'estat de conservació del producte és bo i no conté substàncies afegides per retenir aigua i incrementar-ne el pes. Els nivells d'histamina són baixos, la qual cosa significa que el peix era fresc a l'hora de ser enllaunat. També s’ha analitzat la concentració de mercuri i s'ha descobert que en tots els casos està molt per sota del màxim establert.

No obstant, se n’ha constatat una excessiva presència de sal en aquestes conserves: a més de repercutir negativament en la degustació, des del punt de vista nutricional és poc recomanable. L’Agencia Española de Sanidad y Consumo (AESAN) considera que un aliment conté molta sal si supera l’1,25% i la mitjana en aquestes llaunes és d'1,04%, bastant alta.

La majoria de les llaunes es venen en packs de tres unitats i solen tenir formats aparentment similars. Tanmateix, malgrat presentar productes semblants, han detectat que existeix una gran diferència de preus entre unes marques i d’altres. En concret, podem trobar llaunes de tonyina que van dels 11,39 als 42,95 euros. "No fa falta gastar tant per comprar bona qualitat", han assegurat en aquest estudi, que conclou que són dos productes, els dos de marca blanca, els que destaquen per oferir la millor qualitat per menys de 15 euros/kg de tonyina escorreguda: Sal de plata (Aldi) i Hacendado (Mercadona).

tracking