SEGRE

TENDÈNCIES DE MERCAT

Vins sense alcohol, una tendència imparable

Imatge d'arxiu d'una copa de vi

Vins sense alcohol, una tendència imparableUnsplash

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cellers busquen afrontar la creixent demanda de vins desalcoholitzats o parcialment desalcoholitzats, una tendència que, encara que de forma més incipient i lenta a Espanya, no deixa de créixer entre un variat arc de consumidors al món i que empeny la indústria a perfeccionar el producte.

La seua creixent importància ha fet que els vins desalcoholitzats -des dels 0,0 al 0,5 %- i els parcialment desalcoholitzats -d’entre un 0,5 i un 8 %, el grau mínim d’alcohol aplicable a aquesta beguda- siguin uns dels protagonistes del 44 Congrés Mundial de la Vinya i el Vi, que se celebra aquesta setmana a Cadis.

"Hi ha una demanda general de vins amb menys alcohol o sense alcohol. És un mercat divers: embarasses, persones malaltes o que per raons religioses no prenen alcohol, o simplement els joves, la generació Z busca productes més sans, o no beuen o beuen molt poc, per això els productors de vi estan responent a aquesta demanda", explica a EFE Neslilah Ivit, cap de la Unidad de Enología de la Organización Internacional de la Vid y el Vino (OIV).

NOVA ONADA DE LA LLEI SECA

L’italià Luigi Moio, president d’aquesta entitat que aglutina 49 països de tot el món productors de vi, ha alertat al congrés de la necessitat que el sector es protegeixi davant una espècie de "nova onada de la llei seca" que s’aprecia al món i amb campanyes com la de l’OMS que subratllen que cap consum d’alcohol és bo i que tiren per terra els estudis que afirmen que el consum moderat de vi no és perjudicial per a la salut, i fins i tot té alguns beneficis.

Dins d’aquesta nova onada, l’OIV emmarca el polèmic projecte d’Irlanda perquè les etiquetes de totes les begudes alcohòliques, incloses les del vi, alertin que són nocives per a la salut, a l’estil del que es fa als paquets de tabac. Per unes raons o d’altres, el mercat del vi sense alcohol està en expansió, especialment als EUA, Regne Unit, França, Alemanya o Sud-àfrica, on ja és força habitual trobar-nea les cartes dels restaurants.

A ESPANYA NO se'n CONSUMEIX PERÒ Se n’ELABORA

"A Espanya el consum és molt baix, molt per darrere de països on ja fa anys que se'n consumeix. Però l’augment de l’interès dels cellers és impressionant", explica a EFE Silvia Seceno, de la companyia Bevzero, que té l’única planta al país que ofereix als productors de vi una tecnologia per desalcoholitzar-los, ubicada a Villatobas (Toledo). Si el 2015 van desalcoholitzar mig milió de litres de vi, el 2022 van fer el procés en 6,5 milions de litres.

"Es pot desalcoholitzar tota mena de vins: vins negres, blancs, rosats, un albariño, un fi, estem fent vins amb criança i queden molt interessants", assegura Silvia Seceno, que ha dirigit un tast d’aquests vins. La seua empresa ofereix aquest servei a cellers o cooperatives espanyoles, que hi porten els seus caldos per després comercialitzar-los majoritàriament fora d’Espanya.

EL QUE SE’N VA AMB L’ALCOHOL

"No s’ha de comparar el resultat amb un vi perquè és una altra cosa. Quan li treus l’alcohol, treus tot el balanç del vi, però una persona que no beu alcohol pot prendre alguna cosa que s'assembla al vi i tenir la seua sensació, les seues aromes i la seua alegria", assegura Neslilah Ivit. "Hi ha dos opcions: utilitzar les aromes que has perdut, perquè hi ha mètodes per captar-los i reintegrar-los, o afegir-hi després aromes naturals que eren les del vi original", explica Ivit.

tracking