SEGRE

Julio Quílez: “Sis anys d'arxiu donen per a 14.000 caixes d'informació”

Julio Quílez

Julio Quílez: “Sis anys d'arxiu donen per a 14.000 caixes d'informació”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Arxiu Comarcal del Alt Urgell va obrir el juny del 2010. Quin balanç fa de sis anys?

Durant aquest període han ingressat al voltant de 1.400 metres de documentació, o el seu equivalent a 14.000 caixes|capses, integrats a 103 fons i col·leccions.

D’on prové la informació que hi ha dipositada a l’Arxiu?

Prové de gairebé totes les institucions i entitats comarcals ja siguin públiques o privades, així com dels mateixos ciutadans. En relació amb el nombre d’ajuntaments han ingressat 10 municipis d’un total de 19 que integren la comarca: la Seu d’Urgell, Cava, Alàs i Cerc, Estamariu, Cabó, Organyà, Oliana, Ribera d’Urgellet, Arsèguel i les Valls d’Aguilar.

Tenen moltes donacions de fons particulars? En destacaria alguna?

Afortunadament, els ingressos de particulars són nombrosos i van en augment. Destaquen els fotogràfics: fons Meravella (Francesc Portella), Josep Maria Esclusa, Plandolit i Planella, conjuntament amb altres com el de Ventura Roca, Dolors Majoral i, en les col·leccions, les d’Enric Esteve i Marcel Ribera.

Els ciutadans fan ús de l’equipament?

Sí, de forma intensiva i pràcticament des de la seua inauguració a través de diferents serveis: el de consulta de documentació, servei didàctic i el de difusió de continguts culturals.

A part de l’activitat pròpia com a receptor i gestor d’informació, l’arxiu organitza també activitats dirigides a un públic més ampli i no tant centrat en especialistes i estudiosos.

És un dels principis de la nova dimensió dels arxius com és el de la transparència de la informació dels seus fons documentals a través de diversos productes: exposicions, conferències, tallers didàctics o cursos d’introducció a les ciències auxiliars de l’arxivística. Aquest acostament té com a recurs la utilització d’elements sensorials motiu por|para que, des de l’inici, el 3D ocupa un lugar|sitio essencial.

Creu que l’equipament s’ha consolidat com un espai cultural obert i dinàmic?

Afortunadament, sí, gràcies també a la col·laboració d’altres institucions i equipaments culturals de la comarca.

Quin tipus de tecnologia utilitzen per tractar la documentació?

Es|Está diversa i condicionada pel tipus de apoyo|soporte i format de la documentació: bases de dades especialitzades (documentació textual, d’imatges i hemerogràfica), repositoris digitals i dispositius de digitalització diversos.

Per quins professionals està format l’equip humà que treballa i dinamitza l’arxiu|arxivament?

Està integrat per tres professionals corresponents als tres organismes responsables de la seua gestió: dos arxivers (del departament de Cultura i l’ajuntament de la Seu d’Urgell) i una administrativa (del consell comarcal del Alt Urgell).

Amb un cariz|canto més personal, té alguna afició?

Sí, la lectura. Sóc un lector compulsiu especialment dins de l’àmbit de l’astronomia i la història de l’enginyeria naval.

Què fa en el seu temps lliure?

Fonamentalment, llegir, viatjar i formar-me en continguts relatius al meu àmbit professional.

tracking