SEGRE

Street Workout

La força del carrer

Als nens de la ciutat els ha sortit competència als parcs. Comparteixen regne amb uns autèntics gladiadors. Joves que utilitzen el mobiliari urbà (com barres i paral·leles) per practicar l’Street Workout, una modalitat esportiva que treballa la força i la potència. A Lleida hi ha una trentena d’atletes i suma adeptes. Aquí, com als suburbis del Bronx on va néixer, el Workout és una eina potent d’integració social.

La força del carrer

La força del carrer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Plaça Europa, Parc de l’Aigua, Santa Teresina o el castell. Són punts de la ciutat de Lleida infectats per l’Street Workout. En aquests parcs infantils es donen cita grups de joves disposats a ser cada dia una mica més capaços i forts. També juguen a agradar i flirtejar com és propi de l’adolescència i la primera joventut. Utilitzen el mobiliari urbà construït en ferro,  principalment les barres, per fer exercicis bàsics amb el pes del propi cos: dominades o fondos que repeteixen al ritme de la música ambient que disparen amb altaveus connectats al mòbil.

Mentre ells es pengen de la barra i fan figures que impressionen pel domini corporal i la potència que impliquen, els infants es balden i s’inventen aventures per la resta del parc. Els nens i els forçuts  conviuen com ho fan els prínceps i els cavallers en aquell regne llunyà en el qual se situen els contes infantils. Cap regne s’escapa del conflicte, representat en un drac o una madrastra, papers que interpreten alguns pares i mares que veuen els joves sense samarreta i llegeixen una amenaça per als seus fills. Hi ha veïns que han requerit la presència policial en alguns d’aquests parcs perquè els fessin fora. “Agents de la Urbana i dels Mossos d’Esquadra han vingut a demanar-nos que marxéssim. Amb tots els respectes hem declinat la invitació, perquè no fem res dolent. De fet, fem de repel·lent per als que sí que vénen als parcs infantils a fer botellón i altres coses pitjors. Si veiem que hi són, els demanem que marxin, perquè no volem que se’ns assocïi a aquest tipus de persones. Promovem la salut, lligada a la pràctica de l’esport”, explica Pipe Grisales, fundador del grup Newton Barz Street Workout Cal·listènia (NBSWC), impulsor a Lleida d’aquest esport que naix als suburbis del Bronx, com explica a l’entrevista. 

El Workout a Lleida 

La pràctica esportiva al carrer basada en exercicis de força i altres d’exhibició, més artístics, comença a Lleida fa uns tres anys. Aleshores es popularitza el Workout gràcies a les xarxes socials i Youtube. Tres grups de joves comencen de forma autodidacta a practicar els exercicis als parcs infantils de Santa Teresita, plaça Europa o Parc de l’Aigua.  La seva tenacitat i decisió funciona d’efecte crida a alguns joves que passen per allí i que, vençuda la vergonya de trencar el gel,  es decideixen a sumar-se al Royal, Espartans o Newton Barz. Un cop es descobreixen els uns als altres s’acaben fusionant en el gran grup que avui dia promou campionats locals (i en preparen de nacionals) en una sala privada que han inaugurat amb l’ajuda de mecenes.

Els valors que promou el Workout són la solidaritat, la camaraderia, la superació i els hàbits saludables

La sala Urban, a la Bordeta, té tot el que els cal als practicants del Workout per entrenar-se per competir amb quotes que parteixen dels 15 euros al mes. Tot i posar portes al camp, el seu  hàbitat és el carrer, on despleguen la seva força com a moviment social i d’integració de grups en risc d’exclusió.

El Jason té 18 anys. “La meva vida ha fet un gir de 180 graus des que vaig començar a practicar el Workout. Em drogava. Vaig deixar els estudis...”, diu mentre aixeca el cap ben alt. “El fet que no em sortís un exercici em feia intentar-ho amb 

més decisió. Així fins que t’adones que has d’escollir entre els mals hà bits i cuidar-te, o no pots progressar”. El Jason actualment treballa i ha tornat a estudiar. “Som com una família, ens ajudem els uns als altres, sense complexos ni prejudicis. Això et dóna força per emprendre qualsevol camí amb sentit comú”, diu el Marc, que amb 21 anys ja en fa dos que practica el Workout. El carrer, on tants joves en risc d’exclusió social passen les seves hores mortes, es converteix així en escenari de segones oportunitats amb l’eina de l’esport.

La Paeria, conscient dels beneficis que pot aportar aquest moviment social basat en l’esport i els hàbits saludables lligats a la pràctica esportiva, promou un parc amb elements de Workout a la Seu Vella i inclou els de Newton Barz en els consells de joventut de la ciutat. Si volen conèixer més sobre el Workout o presenciar exhibicions i competicions a la sala Urban del carrer Sícoris, que acollirà un campionat nacional al febrer, els trobaran a Facebook com a @NewtonBarz. Això sí, per entrar cal portar dos quilos de menjar que destinaran al Banc dels Aliments.  

PEPE GRISALES Promotor del moviment Street Workout i Cal·listènia a Lleida El Pipe Grisales és nascut a Colòmbia. Fa 15 anys que va arribar a Lleida, una ciutat que “no era res fins que va néixer el meu fill: ara ho és tot”, explica. Li agrada estar en forma i la vida saludable, és solidari i gaudeix dedicant el seu temps lliure als altres. Des de fa tres anys es dedica a fer de la nostra ciutat un lloc millor, que voldria deixar en herència al seu fill, a través del projecte esportiu Newton Barz Street Workout i Cal·listènia, un esport que utilitza el mobiliari urbà i que en molts paísos s’utilitza com a eina d’integració social.  Què és l’Street Workout i la cal·listènia? L’Street Workout és una modalitat esportiva que naix fa 15 anys als suburbis dels EUA. La gent no podia pagar-se la quota d’un gimnàs però volia estar en forma, així que van començar a utilitzar el mobiliari urbà per fer exercici. La cal·listènia ja la practicaven els romans, es tracta de fer exercicis de força utilitzant el pes del propi cos. Eines com Youtube han fet que s’estengui ràpidament a tot el món. Què aporta a la ciutat de Lleida? A la de Lleida i a qualsevol ciutat que sàpiga veure els valors socials, de salut i d’integració que són la base del Workout. És una eina molt potent per lluitar contra l’exclusió social i els mals hàbits dels joves. El fet que es practiqui a l’aire lliure fa que cridi l’atenció als que estan al carrer i s’hi atansin. Un cop estàs infectat de Workout arriba un punt que has d’escollir entre cuidar-te per seguir fent esport o deixar l’esport per seguir amb els mals hàbits.  Un dels espais on practiquen el Workout són els parcs infantils. Com és la convivència? Difícil en alguns casos, perquè hi ha molt desconeixement del que fem i qui som. N’hi ha que ens veuen com a delinqüents i el que promovem són els valors contraris.  Com els agradaria que els consideressin? Joves amants de l’esport i la salut que contribueix tant com poden a fer de Lleida una ciutat millor.

per tenir en compte

  • Paciència: Tothom qui vulgui practicar el Workout ha de tenir clar que cal paciència i escoltar. Sovint els qui comencen tenen molta motivació però poca experiència. 
  • Lesions: L’Street Workout és molt lesiu, pel fet de ser un esport nou i autodidacta. Hi ha membres de l’NBSWC que estudien Inef i fisioteràpia amb la idea d’aportar coneixements mèdics i científics a l’esport.
  • Modalitats: El Workout compta amb cinc modalitats: resistència (amb un circuit); tensió (exercicis estàtics); pes; Workout Style (demostracions de coreografies en barra); Freestyle (combinar tensió i style). 
  • Noies: Actualment hi ha la Laia, l’Anabel i la Laura, que ja practicaven esports com gimnàstica artística i futbol. Reconeixen que ells tenen més força, però l’entreteniment i la superació no entenen de gènere. 

tracking