SEGRE
Susanna Barquin

Susanna Barquin

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’any 1945, els investigadors Allport i Postman van portar a terme un experiment sobre conducta social. Van mostrar a diferents persones una imatge on es podia veure un home blanc mal vestit, amb una navalla a la mà i amb actitud amenaçadora cap a un home negre molt elegant, que es mantenia conciliador. Van demanar a tots els participants que descrivissin la imatge que veien. Alguns van veure la navalla en mans del negre, i ho van comentar amb els altres, i, finalment, una majoria van descriure la imatge, després d’observar-la amb detenció, com la d’un home blanc que era amenaçat per un home negre amb una navalla. L’experiment va posar de manifest que el prejudici modula la percepció fins al punt que només ens deixa admetre allò que està d’acord amb els nostres prejudicis.

Per això, una persona que s’enfronta a una situació nova, que viu com a amenaçadora, respondrà fàcilment d’acord amb algun estereotip, i compartirà amb els altres la interpretació que ha fet perquè cercarà validar l’opinió a través del consens social. I si troba consens, el rumor s’estendrà i esdevindrà una veritat per creença compartida. Com més va, més m’arriben a través de les xarxes socials testimonis sobre com a Europa ens envaeix una quantitat tan enorme de refugiats que no podem suportar. L’única forma que se m’ocorre de contrarestar aquest tipus de missatges són les dades contrastades, malgrat que, segons l’experiment d’Allport i Postman, no està clar que siguin llegides com les escric. L’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats calcula que, a finals de 2017, 68,5 milions de persones havien estat expulsades de casa seva.

Ens ho podem imaginar? Perquè ens en fem una idea, la població a Catalunya és de 7,52 milions; i a Espanya, 45,85 milions. I si no en tenim prou, pensem que cada dos segons una persona és desplaçada de casa seva. Del total de desplaçats –68,5 milions!– gairebé dos terços, és a dir, 43,1 milions, són desplaçats dins els respectius països. Dels 25,4 milions restants, més de cinc milions són palestins sota la protecció de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Orient Mitjà. Em permeto seguir amb dades, sense oblidar en cap moment que cada número és una persona.

En queden 20 milions. Poc més de 13 milions d’aquests 20 són originaris de només cinc països: Síria, Afganistan, Sudan del Sud, Myanmar i Somàlia. Cinc conflictes. Amb la resolució de cinc conflictes se solucionaria el desplaçament de 13 milions d’habitants. On són aquests 20 milions de persones desplaçades? El país que acull més refugiats és Turquia: 3,5 milions. Iran, 3 milions. Líban, 1,1 milions. I a Europa? L’any 2015 va arribar a les costes europees més d’un milió de persones. L’any 2016, 364 mil. L’any 2017, 171 mil. Total, menys de dos milions de persones acollides. A Espanya, 1.433 fins a l’abril d’enguany.

tracking