SEGRE
I els Apòstols?

I els Apòstols?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les singularitats de la nostra magnífica Seu Vella és el grandiós claustre i la seva monumental portalada, que s’obre a ponent (com no podia ser menys!). No hi ha dubte que esdevé un accés ben singular, de gran categoria; més adequat a l’entrada d’un temple que no pas a un claustre, però com el gran pati de la catedral lleidatana situat als peus de l’església era de fet una mena de gran rebedor, pel qual passaven la majoria dels fidels que anaven als diversos oficis religiosos.

La magnífica porta era popularment coneguda com la dels Apòstols, cosa que no ens ha d’estranyar, ja que podem imaginar-nos la impressió que farien aquells dotzes personatges barbuts (menys el jove Sant Joan), de més de dos metres d’altura, situats sobre aquells alts pedestals, formant una mena de permanent guàrdia, amable però contundent, que no podien deixar indiferents ningú que s’atansés per allí.

La major part dels mestres d’obra de la catedral medieval, que també eren escultors, feren algunes de les espectaculars imatges. Des de Guillem de Solivella a finals del segle XIV fins a Claudi Perret, ja en el segle XVII; passant pels genials Rotllí Gautier, Jordi Safont i Bertran de la Borda, autors de la major part de les escultures datades al llarg del segle XV.

Resulta curiós que amb el temps, les primeres foren substituïdes per d’altres de més modernes, o de més al gust dels canonges del moment.

Però avui, quan estem davant de la portalada no veiem cap apòstol. Solament els sis setials a cada costat recorden on serien les formoses imatges.

La buidor actualment és aclaparadora. Un testimoni més del que va caldre fer quan Felip V tancà la Seu i es convertí en caserna: treure tot el que es podia moure i portar-ho a d’altres llocs de l’església.

Les figures apostòliques acabaren formant part del museu diocesà que el bisbe Meseguer creà en l’edifici del Seminari, però allí els iconoclastes els trobaren l’any 1936 i avui solament conservem fragments, els més rellevants, com el cap de sant Jaume, exposat en el Museu de Lleida. La porta dels Apòstols ara llueix la recent restauració i aviat una projecció audiovisual permetrà veure novament les esplèndides escultures ocupant el seu lloc.

I els Apòstols?

I els Apòstols?SEGRE

tracking