SEGRE
Judici optimista

Judici optimistaJ.M. FONT / AMICS SEU VELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la constant presència en els mitjans de temes de judicatura i amb el bon regust de l’exitós simposi sobre la Porta del Apòstols organitzat per la càtedra Turó de la Seu Vella de la Universitat de Lleida, comentem avui la meravellosa representació del Judici Final que hi ha al timpà de la porta més monumental de la vella catedral lleidatana. No hi ha dubte que és la mostra escultòrica, juntament amb alguns esplèndids capitells, millor conservada in situ de la Seu Vella.

La recent restauració ha posat en evidència la policromia que ompliria l’espai triangular on avui destaca la gran figura asseguda de Crist Jutge; als seus costats els Apòstols i la seva Mare, juntament amb àngels que sostenen els atributs de la Passió, com a testimonis i valedors de la decisió final sobre el destí de les ànimes dels difunts. Aquests es veuen drets dins de les seves tombes, esperant delerosos el resultat del judici; alguns portent la mitra episcopal, però en general estan totalment despullats.

Entremig de les sepultures hi ha arbres, el fullam verdós dels quals és clarament visible encara avui. El cel gloriós com a destí feliç dels judicats està representat per les quatre grans arquivoltes que avui solament mostren sota els gòtics dossers els ganxos de ferro on hi hauria les imatges que representarien la cort celestial, malauradament desaparegudes per la conversió en caserna de la bella catedral.Però, i l’infern? Evidentment alguns no passarien positivament el definitiu judici i la condemna eterna està representada per una modesta filera d’animals que se’ls mengen, situada tot just sobre el llindar de la porta i a més mutilada als extrems per les finestretes que feren els soldats.

De totes maneres cal quedar-se amb el missatge optimista: la majoria gaudirà per sempre més de la companyia de Déu i solament una minoria ho farà amb la de Satanàs. Pels volts de Nadal, quan els cants de la Sibil·la recorden l’Apocalipsi, hem de mirar que ens agafi a Lleida! Hi ha més probabilitats que anem cap al cel!

tracking