SEGRE

Memòria en píxels

Les fotos antigues i els fets històrics tenen el seu propi espai a les xarxes socials

Memòria en píxels

Memòria en píxelsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan els preguntin quantes gigues de memòria té el seu smartphone han de dir que tant és el que digui el fabricant: és incalculable. Els perfils amb història tenen el seu propi espai a les xarxes socials. Hi ha una memòria 2.0 que milita en la nostàlgia i crea addicció. És bonic mirar enrere i trobar un món que ja no existeix però que hem viscut. L’instagram de lleida_al_cor els ofereix la possibilitat de tornar a veure l’impressionant aparador de les Sederies Catalanes, al carrer Major; l’enderroc del monumento a los caídos que hi havia a la plaça Cervantes; o l’estrena de Lo que el viento se llevó al cine Fèmina el 1951.

També és força recomanable seguir a mhistoriacat. És l’Instagram del Museu d’Història de Catalunya, però és molt més. S’hi publiquen moltes imatges antigues que ens ajuden a entendre el present mirant enrere. Si són més de Twitter, no es poden perdre @premsahistoria, on l’hemeroteca connecta sorprenentment el passat amb la més rabiosa actualitat. Un exemple: hi podem veure el president de la Generalitat a l’exili a Brussel·les (Francesc Macià el 1930). És un perfil molt atent a les efemèrides.

@HistoriaEnFotos és un compte dedicat a les fotografies d’arreu del món que un dia van ser notícia. Imatges icòniques que ens agradarà retrobar. A Facebook hi ha grups com Paisatges de Tàrrega en què els usuaris publiquen fotos antigues de l’Urgell. Hi trobem una mica de tot: des de nines retallables fins a embolcalls de xiclets dels anys setanta. Col·leccionisme voyeur. El Facebook de Ramon Farré és un compte personal, però no es pot deixar de banda, perquè aquest lleidatà atresora un gran arxiu de fotos i postals antigues de Lleida que va compartint amb generositat a les xarxes. Memòria 2.0.

PERFILS AMB HISTÒRIA

Memòria en píxels

Memòria en píxelsSEGRE

Memòria en píxels

Memòria en píxelsSEGRE

Memòria en píxels

Memòria en píxelsSEGRE

Memòria en píxels

Memòria en píxelsSEGRE

tracking