SEGRE
Paròdia nacional

Paròdia nacionalSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Programes de ràdio com La Competència de RAC1 o televisiu com Polònia, els acudits gràfics que es publiquen cada dia a la premsa, així com alguns perfils de les xarxes que cultiven una ironia molt fina, serveixen per rebaixar la tensió social que viu el país arran del procés. L’estat ha endegat un espiral de persecució judicial sense precedents els darrers quaranta anys contra el moviment catalanista. En un dels molts informes que la Guàrdia Civil elabora per crear la narrativa d’un conflicte violent i justificar l’escalada repressiva, va relatar la brutal agressió que suposadament havia patit un agent de la Guàrdia Civil al poble de Sant Esteve de les Roures. El nom del poble és versemblant, el problema és inventat. Les xarxes de seguida se’n van fer ressò i els usuaris sensibles a l’independentisme van respondre amb una iniciativa sense precedents: la recreació virtual del poble a través de més de diversos centenars de perfils de Twitter que interaccionen entre ells i amb la resta d’usuaris.

En una versió anàrquica de l’Univers expandit d’Star Wars–un món imaginari creat per gent de tot el món en coherència amb les sagues originals de George Lucas–, centenars d’usuaris catalans s’han conxorxat per anar teixint una realitat paral·lela anomenada Sant Esteve de les Roures.

El compte oficial de l’ajuntament té més de 30.000 seguidors i arreu del país han anat sorgint perfils de partits polítics, associacions culturals i professionals, clubs esportius, mitjans de comunicació o entitats sense ànim de lucre. Amb milers de seguidors, el poble compta amb alcalde, associacions de pares i mares o de celíacs, un club Rotary o partit comunista, amb museus, centres cívics de barri i cossos policials.

La mateixa Guàrdia Civil, des del seu compte oficial, va interaccionar amb el fals ajuntament del poble. Qui també ha caigut en el joc va ser la cantant Leticia Sabater, qui va acceptar la invitació de la regidoria de Cultura de Sant Esteve gestionada per la CUP del poble, de participar a la festa major. Ignorant que era una broma, va dir que estaria encantada de participar-hi i que només havien de quadrar les agendes. El Museu de Lleida, per la seua part, va entrar al joc quan, des del Bisbat de Sant Esteve se’ls va reclamar un retaule original del poble que estava en mans del museu, una paròdia del conflicte endegat per les autoritats aragoneses respecte als béns originals del monestir de Sixena i el bisbat de Barbastre. Alonso Cuevillas, advocat de Carles Puigdemont, moments abans d’entrar al Wanda Metropolitano per veure la final de la Copa del Rei, va confessar que hi havia anat amb la Penya Blaugrana de Sant Esteve. El programa Polònia, sempre a punt per donar dos tombs a la realitat, han convertit Sant Esteve de les Roures en un petit culebrot delirant. Els catalans diuen que som de la broma, però la realitat continua superant la ficció.

Paròdia nacional

Paròdia nacionalSEGRE

Paròdia nacional

Paròdia nacionalSEGRE

Paròdia nacional

Paròdia nacionalSEGRE

tracking