SEGRE
Integració tecnològica

Integració tecnològica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si al dir “fa 25 anys...” recorda perfectament on era, reconeixerà les imatges i cada parada que farem en aquest article nostàlgic del que era i és internet i la tecnologia des d’aleshores.

Els sonarà el soroll del mòdem al connectar-se a internet. No sempre ho aconseguia a la primera, amb el temor que arribés la factura del telèfon; el botó turbo del PC o els antics disquets com a sistema d’emmagatzematge. Els recorden? Aleshores encara no existien les memòries USB, i faltaven uns anys perquè arribessin els CD-ROM. Però encara n’hi ha més, ¿va ser dels que utilitzava l’MSDOS? Aquell sistema operatiu que s’usava en el sector de la informàtica domèstica dels anys 80. Formava part dels plans d’estudis de l’època, les ordres s’introduïen mitjançant una línia de comandaments i molts les reproduïen en paper en època d’exàmens. Per fi, l’any 1995 va arribar Windows, que va desterrar l’MSDOS per sempre i tot el que s’havia estudiat ja no servia de res. Però, quan arriba el primer odinador personal a Espanya? Uns anys abans, als 80. N’hi ha que diuen que de la mà d’IBM amb l’IBM 5150, l’any 1981. Pesava 12 quilos i tenia unes mides de 15 cm d’alçada, un monitor en blanc i negre de 30 cm. Aquell ordinador comptava amb les mateixes capacitats que una calculadora actual i oferia una memòria 50.000 vegades inferior a les del PC actual. Costava mig milió de les antigues pessetes! L’any 1984, van arribar els ZX Spectrum i el Amstrad CPC a un preu més competitiu, tot i que continuava sent car, unes 45.000 pessetes. Aquell va ser el regal de Reixos de l’any i va suposar l’inici de la informàtica a les cases tal com l’entenem avui dia. Després arribarem els Commodore 64 i l’MSX, que es connectaven a la tele i els jocs i programes s’emmagatzemaven en cintes de casset.

Internet arribaria a les cases durant els 90 i no era com avui dia: solament estava a l’abast d’alguns privilegiats. A poc a poc va anar guanyant mercat i el 1996 va guanyar popularitat. Segurament recordarà que si utilitzava internet no podia parlar per telèfon, o bé, que si trucava algú, queia internet. Per sort, l’any 1999 va arribar l’ADSL. Els portàtils van començar-se a vendre l’any 1987. Eren lents i pesats i tenien molt poca autonomia. Es diu que el primer portàtil va ser de Toshiba, el T1100, a mitjans dels 80, pesava 4 quilos i superava els 4.000 euros. Avui dia, el concepte d’ultramobilitat impera al mercat a l’hora d’escollir portàtil.

Afortunament els temps han canviat i sempre ens quedarà la nostàlgia. Tot i que podem tenir-ho tot, tal com ha demostrat l’equip d’enginyers d’USB Typewriter, que han llençat al mercat un kit per convertir l’antiga màquina d’escriure en actual a partir de la seva connexió a l’iPad. Tot aquest recorregut tecnològic el poden veure a l’Fnac, que aquest any està de celebració amb el seu 25 aniversari.

tracking