SEGRE

2.0

Eva Martín: "Quan hi ha molts comentaris, la puntuació sobre els establiments turístics és correcta"

La Federació Internacional de les Tecnologies de la Informació, Turisme i Viatges (IFITT en anglès) ha premiat la tesi doctoral de la lleidatana Eva Martín, professora al Grau de Turisme i al màster de Màrqueting de mitjans socials de la UdL. Aquesta, originalment escrita en anglès, és una anàlisi de diferents plataformes digitals per contrastar la seua validesa alhora de categoritzar i puntuar establiments turístics

eva martín “Quan hi ha molts comentaris, la puntuació sobre els establiments turístics és correcta”

eva martín “Quan hi ha molts comentaris, la puntuació sobre els establiments turístics és correcta”PIXABAY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De quines plataformes estem parlant?

Amb internet han aparegut moltes pàgines en les quals els usuaris opinen lliurement, com Tripadvisor. Sovint se les acusa de no ser fiables perquè la competència pot deixar comentaris perjudicials i els amics fer-ne de favorables. Nosaltres volíem comprovar fins a quin punt són una referència de confiança.

I la conclusió?

En un 90% dels hotels analitzats l’opinió en aquesta plataforma coincideix amb la registrada a Booking. El que hem comprovat és que quan hi ha molts comentaris la puntuació sobre els establiments turístics és correcta.

Aquesta és més de fiar?

A Booking només poden opinar els usuaris que han reservat a través de la plataforma una vegada ja han fet la seua estada a l’hotel. Si més no, són usuaris que parlen, segur, a partir d’una experiència. Sobretot funciona quan hi ha molts comentaris.

Quantes dades han analitzat?

Uns quaranta milions de ressenyes. La idea no només era validar una plataforma respecte a l’altra, sinó mirar d’establir paràmetres per caracteritzar establiments a partir de les opinions. 

Posar estrelles?

Un dels problemes a l‘hora de saber quin establiment ens interessa és que no ens podem fiar de les estrelles perquè són criteris administratius i aquests varien segons el país i fins i tot la regió. A través de mecanismes d’intel ·ligència artificial hem analitzat el que diu la gent i estandarditzat uns criteris que podrien servir per altres plataformes com AirBnB.

Al final sempre és una qüestió d’expectatives.

I aquestes van relacionades amb el preu, el que esperem d’un lloc va en funció del que paguem.

Com ens influencien aquestes plataformes a l’hora de viatjar?

Tenim menys dependència de les guies i les agències. Ara podem planificar els viatges pel nostre compte i estar permanentment connectats i veure què diu la resta de viatgers que potser són com nosaltres.

eva martín “Quan hi ha molts comentaris, la puntuació sobre els establiments turístics és correcta”

eva martín “Quan hi ha molts comentaris, la puntuació sobre els establiments turístics és correcta”PIXABAY

tracking