SEGRE

Tancat per vacances

Els experts aconsellen aprofitar les vacances per ‘desintoxicar-nos’ del mòbil

Tancat per vacances

Tancat per vacancesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com deia Torrente a la primera escena de la primera entrega: “Las drogas són inofensivas, míralas, no muerden.” Amb els telèfons mòbils podríem dir exactament el mateix i no estaríem gaire equivocats. El problema no són les aplicacions sinó la relació que hi establim. El verí no és la substància sinó la dosi. Amb aquest principi podem comprendre qualsevol comportament viciós, dependent, nociu i forassenyat. El problema no és tenir un compte de Twitter, penjar fotos a Instagram o connectar-nos a través de Whatsapp, la pregunta és quantes vegades ens connectem cada dia. Hi ha estudis que parlen de més de dues hores diàries amb la mirada i l’atenció fixada al telèfon mòbil. Els estudis no només es fixen en la quantitat de temps que perdem atrapats al telèfon, sinó les conseqüències que això implica a l’hora de concentrar-nos a la feina, de fer coses que ens agraden, de relacionar-nos amb la gent que ens estimem i, en definitiva, de valorar la qualitat de nostra vida quotidiana.

D’acord, la fotografia de la platja és una trampa. Si els qui realment volen passar les vacances en una platja deserta són pocs, encara són menys els que ho aconseguiran. En tot cas ja sabem què representa: és una de les representacions que la cultura capitalista ha convertit en paradís. També representa, sovint, les vacances.

Evasió, relax i desconnexió. Durant uns quants dies se suposa que podem allunyar-nos de la nostra quotidianitat i desconnectar dels horaris, les obligacions, els terminis i tot allò que ens encadena al dia a dia. Cada vegada són més els qui també ens adverteixen que la manera com ens relacionem amb el mòbil és perniciosa quan estem capficats en la rutina, una situació que s’agreuja si ens l’enduem de vacances. L’ONG nord-americana Commons Media afirma que el 59% dels pares nord-americans pensen que els seu fills estan massa enganxats al mòbil i que ells, al seu torn, el consulten una mitjana de dues hores i mitja al dia. Si mantenim aquest ritme durant les vacances posem en risc una de les funcions principals d’aquests dies: desconnectar.

L’expert en noves tecnologies Gustavo Estrala afirma en un article al suplement Retina d’El País que durant les vacances és molt important aprofitar i canviar també els nostres hàbits amb el telèfon: “Estar pendent del mòbil i utilitzar-lo per mirar de captar-ho tot és contraproduent perquè perdem la capacitat de gaudir realment de l’experiència que volem viure. Per al record, amb dues fotografies en tindrem prou per reviure les emocions.” En tornar de les vacances, si hem estat capaços de desintoxicar-nos, podem aprofitar per reduir la dosi.

tracking