SEGRE

2.0

Óscar López de Briñas: "És important deixar en evidència els mites falsos al voltant de la diabetis"

Óscar López de Briñas “És important deixar en evidència els mites falsos al voltant de la diabetis”

Óscar López de Briñas “És important deixar en evidència els mites falsos al voltant de la diabetis”J. BARULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les xarxes socials són plataformes que poden anar més enllà de la simple exhibició de felicitat banal i gratuïta. Entre els milions de fotografies i vídeos que els usuaris pengen cada minut hi ha filons d’informació útil, comunitats d’usuaris que s’ajuden els uns als altres, referents que serveixen per teixir complicitats. El periodista basc Óscar López de Briñas, conegut a les xarxes com Jedi Azucarado, és d’aquells perfils que han aconseguit utilitzar les eines que presta la societat connectada per ajudar les persones diabètiques a trobar informació rellevant i científicament contrastada amb l’objectiu de millorar el seu dia a dia. Amb motiu del dia mundial de la diabetis va venir a Lleida convidat per l’Hospital Arnau de Vilanova i l’Associació de Diabètics de Lleida.

Per què va decidir crear el compte de Jedi Azucarado?

L’objectiu principal era ordenar tota la informació mèdica i els avenços tecnològics que apareixen cada dia i que serveixen per millorar la vida de les persones amb diabetis. Pel meu compte ja buscava i contrastava dades, així que vaig pensar que seria una bona manera d’ajudar.

Internet també és una font d’informació falsa, sobretot en temes mèdics.

Tot el que jo publico o enllaço està contrastat i ve de fonts fiables. En aquest sentit també faig una funció de cribratge informatiu per ajudar els especialistes a promoure i difondre informació veraç. Hi ha molts mites falsos al voltant de la diabetis i és important deixar-los en evidència amb informació solvent.

Com ara?

Des de teràpies que et prometen curar la diabetis fins a la idea estesa que la de tipus 2 és menys perillosa per a la salut que la de tipus 1.

I això?

La tipus 2 és adquirida pels mals hàbits i l’altra és fruit d’un mal funcionament del pàncrees que ens obliga a punxar-nos insulina per poder controlar el sucre, ja que de forma natural el nostre cos no en crea. Molta gent que té la tipus 2 pensa que controlant un mica l’alimentació ja n’hi ha prou, una percepció errònia que genera molts problemes de salut.

Vostè també és conegut perquè aposta per la tecnologia.

Mentre la medicina no trobi la manera d’aconseguir la manera que el nostre cos pugui crear insulina per metabolitzar el sucre, depenem del control extern. La manera com s’ha fet durant molts anys és analitzant una minúscula extracció de sang periòdicament i punxant-nos la dosi corresponent als resultats. Ara tenim sensors molt fins que van controlant els nivells de sucre constantment i els connectem a un sistema que calcula al moment la dosi exacta i ens la injecta. Aquests aparells estan connectats al mòbil i controlem la situació tota l’estona.

Això és un avenç molt important, sobretot per al dia a dia.

El fet que una aplicació controli, calculi i dosifiqui permanentment la situació és molt còmode. No només per als adults, sinó també per als infants. Ara els pares poden rebre una alerta que el fill té una pujada de sucre i trucar a l’escola perquè els professors actuïn.

Quins altres avantatges ofereixen les xarxes socials i la tecnologia?

El suport a les persones que, pel fet de viure en llocs més aïllats o amb menor xarxa associativa i mèdica, fins ara es trobaven una mica perdudes.

tracking