SEGRE

Quan el català és notícia

un nen que participa en la versió francesa de ‘voice kids’, protagonista a les xarxes

Quan el català és notícia

Quan el català és notícia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els titulars a les xarxes eren d’un sensacionalisme exasperant, en diferents versions venien a dir el mateix: “França vibra amb una cançó en català.” França no va patir cap cisma i la societat francesa, en general, més aviat va reaccionar amb indiferència a la interpretació de Tant com que quedarà del nordcatalà Màxim Cayuela a la versió francesa del programa Voice Kids. El nano, de deu anys, va sorprendre el públic amb aquest tema del cantautor Jordi Barré i sí, va aconseguir seduir dos membres del jurat: Kendji Girac i Jenifer Bartoli. El primer és un gitano que va guanyar l’edició per a adults del mateix programa el 2014 i una vegada endegada la seua carrera musical va fer gala en diverses ocasions de la seua llengua materna: el català. En el seu dia va mantenir una breu conversa amb aquest idioma amb el qui aleshores era el primer ministre francès, Manuel Valls, i va gravar alguna cançó en la qual utilitzava la nostra llengua. Bartoli, per la seua part, el 2002 va guanyar l’Star Academy i en una de les actuacions va cantar una versió corsa de L’estaca de Lluís Llach. Ambdós artistes, doncs, han demostrat ser sensibles a les llengües minoritzades i això els va fer mirar amb bons ulls la intervenció del petit Màxim.

Quan els francesos van fer la revolució a finals del segle XVIII el francès només el parlava aproximadament el quaranta per cent de la població. Durant la següent centúria es va aconseguir imposar com la llengua comuna i pròpia de la república, i va marginar com a antigalles la resta de parles pròpies. Tal com passa a Espanya, els mitjans d’àmbit estatal, públics i privats, tendeixen a obviar qualsevol mostra cultural que no sigui en francès (o espanyol), per això ens crida l’atenció quan algun artista aconsegueix colar-s’hi en català.

La comunitat catalanista és molt activa a les xarxes i sempre està atenta a qualsevol esdeveniment que es faci ressò de la nostra llengua fora de l’àmbit que li és propi. Aleshores, quan passa, les notícies corren com hashtags incendiaris pels timelines de la gent que es podria encasellar amb els hashtags #catalanista #indepe #processista.

A nivell espanyol, només a Operación Triunfo hem pogut sentir català i ha passat ben poques vegades. Miki Núñez va interpretar La lluna de Txarango i a la darrera edició la valenciana Samantha va cantar Que tinguem sort de Llach.

tracking