SEGRE

Els 'podcast' arrasen

La tendència a l’alça dels continguts d’àudio a la carta ja és un fenomen consolidat

Els ‘podcast’ arrasen

Els ‘podcast’ arrasenCCMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dels tres mitjans generalistes que tenien el monopoli dels contiguts informatius abans d’internet sembla que la ràdio és el que més bé ha sabut, i ha pogut, adaptar-se a la nova realitat digital. Hi ha moltes raons per explicar-ho, una de les més importants és que no demana que li prestem atenció absoluta.

Podem cuinar el dinar, fer els llits, conduir i, en alguns casos, fins i tot treballar amb la ràdio posada de fons.

Amb els telèfons mòbils i les xarxes socials es van disparar els continguts (audio)visuals als quals teníem accés, tant els professionals com els generats pels mateixos usuaris. Estar-hi connectats ens demana prestar-hi atenció. Molta atenció. Sí, hi ha gent que mira la televisió mentre té un ull al mòbil, però no en fa cap de bé.

Els informes del portal IABSpain del 2020 ja apuntaven que aquest seria l’any que els podcast es consolidarien al mercat europeu. La ràdio fa temps que havia convertit de manera automàtica els seus programes en peces portables per ser escoltades en qualsevol moment.

L’èxit del programa Crims, del lleidatà Carles Porta, no es podria entendre sense aquest servei. El programa, originalment emès a Catalunya Ràdio, va aconseguir fer-se un lloc a la televisió arran de l’èxit expansiu a través dels podcasts.

Spotify també ha sabut veure en aquest corrent una manera d’aglutinar encara més oients, ampliant progressivament la seua oferta a partir de classificacions per gènere.

Cal destacar que, a dia d’avui, el de Crímenes reales és un dels més populars. Si els blogs van competir amb els diaris i Youtube va posar contra les cordes la televisió, els podcast fets al marge de les ràdios potser es converteixen en una amenaça real per al sector? La llibreria Ona de Barcelona té un canal a Spotify en el qual parla, sobretot, de literatura: L’illa de Maians, conduït pel filòsof Bernat Dedéu. Serà un competidor a tenir en compte a l’hora de comptar els oients de programes culturals?

De podcast n’hi ha de tota mena, no només de crims i cultura. N’hi ha tants que fins i tot ha sortit una xarxa social exclusiva de continguts d’àudio: Clubhouse. De moment funciona realment com un club exclusitu: només s’hi pot accedir per invitació i tan sols està disponible per a iPhone.

S’haurà de veure com evoluciona la xarxa, però a dia d’avui és un simptoma del futur prometedor d’aquest format que semblava, a priori, antiquat.

Els ‘podcast’ arrasen

Els ‘podcast’ arrasenCCMA

tracking