SEGRE

2.0

Mariona Esquerda: “La física pretén explicar l'univers amb les mínimes lleis fonamentals possibles”

Mariona Esquerda “La física pretén explicar l’univers amb les mínimes lleis fonamentals possibles”

Mariona Esquerda “La física pretén explicar l’univers amb les mínimes lleis fonamentals possibles”MARIONA ESQUERDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lleidatana Mariona Esquerda, creadora del canal de Youtube La Dimoni de Maxwell, ha aconseguit el I Premi a la creació de continguts audiovisuals en català, aranès i llengua de signes catalana a les xarxes del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) de la Universitat de Barcelona, la Xarxa Vives d’Universitats i Òmnium Cultural. Té 32 anys i és professora en un institut internacional de Princeton (EUA).

Com se li va ocórrer la creació d’aquest canal científic?

Sempre m’ha agradat la divulgació científica i hi he dedicat el meu temps lliure quan m’ha sigut possible. La idea de crear el canal va sorgir el 2018, quan vaig descobrir el format de divulgació científica en canals a YouTube en anglès amb Physics Girl , Minute Physics i Veritasium, entre d’altres, i em va enganxar completament! Vaig pensar: “Això també ho podria fer jo”.

La física és una de les ciències més desconegudes? La més difícil?

No crec que la física sigui desconeguda. De fet, diria que és prou popular tant dins del món de la divulgació com fora. Molts canals de divulgació científica al YouTube són de física. Per exemple els que he mencionat abans, que són en anglès però també en castellà, hi ha Date un Vlog o bé Quantum Fracture. I en català, a part del meu, hi ha el del company Toni Bertolez,Del buit al tot, que el recomano moltíssim a tothom! I fora de la divulgació només cal veure en quantes pel·lícules o sèries s’utilitzen conceptes físics, per exemple la pel·lícula Interstellar. Tampoc crec que la física sigui més difícil que una altra ciència.

No hi ha gaires dones estudiant física... o m’equivoco?

Cada cop n’hi ha més i això és motiu de celebració! Quan vaig fer la carrera devíem ser un 20% de noies i crec que ara ja s’arriba al 50%. El problema ve després, quan vols professionalitzar-te. Si mires quantes dones hi ha en els despatxos de les facultats de Física els números són molt més baixos.

A la sèrie de gran èxit The Big Bang Theory  , els grans protagonistes són físics. És tot ficció o té molt de real?

M’encanta The Big Bang Theory! No l’he vist sencera perquè és molt llarga però les primeres temporades em van semblar genials. És una caricatura molt exagerada dels físics i del món en general. Ni els físics som com el Sheldon Cooper ni les veïnes aspirants a actriu són com la Penny. Però el que sí que és acurat i realista és la física! Tota la física que apareix a la sèrie ha estat revisada per David Saltzberg, un professor de Física de la Universitat de Califòrnia.

Creu que la física ho pot explicar tot?

La física no ho explica tot, precisament perquè la recerca es basa en preguntes. Ara mateix hi ha molts preguntes obertes. Una de les més famoses és la gravetat quàntica, però hi ha molta gent treballant-hi! Aquesta és, precisament, la feina dels físics. I no sé si s’acabarà mai. La física pretén explicar l’univers amb les mínimes lleis fonamentals possibles. Això és un dels reptes més increïbles de la humanitat!

Viu als Estats Units, però el canal el fa en català. Per què? Si ho fes en anglés podria arribar a molta més gent…

Visc als Estats Units, però la meva llengua materna és el català. El català és la llengua en què m’expresso més còmodament. A més, ser youtuber no és la meva feina. Si volgués viure d’això segurament m’hauria de plantejar canviar de llengua.

Quin ha estat el contingut que ha tingut més ressò a les xarxes?

La primera part del vídeo Maxwell i el Dimoni, on parlo de la vida del brillant físic escocès James C. Maxwell.

I amb el que s’ho ha passat més bé?

Tots! M’ho passo molt bé fent fent vídeos. Precisament, perquè els faig sobre temes que em fascinen i m’encanta compartir-los. Però un dels vídeos més especials és el de l’efecte Weissenberg perquè, realment, em va sorgir la idea mentre preparava un pastís de pastanaga i vaig observar un fenomen estrany. A partir d’aquí em vaig posar a investigar i em va sortir el guió del vídeo. Va ser divertit descobrir la física darrere d’aquest fenomen quotidià!

.

tracking