SEGRE

Divulgar i recuperar el pallarès a les xarxes

Iniciativa a Instagram per apropar aquesta parla als més joves

@ditespallars

@ditespallars

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pallarès és la varietat del català pròpia del Pallars. Es tracta d’un dels parlars més conservadors de Catalunya perquè el territori al qual pertany fins fa pocs anys es trobava força aïllat. L’estandardització de la llengua a les escoles i als mitjans de comunicació, així com l’èxode rural, han fet que aquest dialecte estigui desapareixent a marxes forçades. Conscients d’aquesta situació, tres joves pallaresos van començar l’any passat el compte d’Instagram Dites del Pallars (@ditespallars), una iniciativa que té com a objectiu recuperar vocabulari i frases fetes pròpies del pallarès, així com la cultura que hi ha al seu voltant. “És un tipus de coneixement que està desapareixent, i creiem que és un patrimoni cultural que s’ha de mirar de conservar”, va explicar en Jaume, un dels impulsors del projecte, que va afegir que “creiem que a través d’Instagram podem arribar a un major públic jove”.

Des del compte Dites del Pallars aquests tres joves comparteixen frases fetes a mesura que les van recuperant i les acompanyen d’una explicació del seu significat i d’un mapa on ubiquen el lloc on l’han escoltat. Per recopilar la matèria primera, les dites, acostumen a treballar amb el boca-orella. “Els nostres padrins són de diferents llocs del Pallars, i només parlant amb ells sempre acaben usant frases fetes que no coneixíem, les apuntem a una llibreta i les donem a conèixer”, va explicar en Jaume. A dia d’avui ja tenen més de mig centenar de dites preparades, a més de les que ja han compartit, d’uns quaranta pobles diferents del Pallars. En aquest sentit, cal destacar que el pallarès no és un dialecte uniforme ja que no es parla de la mateixa manera a Tremp que a Esterri d’Àneu, per exemple.

Els impulsors del projecte han pogut comprovar la gran acollida que ha tingut la iniciativa al territori. El projecte ha crescut ràpidament –quasi 1.500 seguidors– i cada vegada els contacta més gent per compartir amb ells noves frases i expressions per ampliar la recopilació. “Tenim moltes dites per publicar i també estem recopilant l’origen d’algunes rivalitats que hi ha entre alguns pobles de la zona”, va assegurar en Jaume. Tot i que cap dels administradors del compte es dedica a la filologia, no descarten complementar aquesta acció amb d’altres com la creació d’un joc o l’edició d’un llibre.

Aquest no es tracta de l’únic projecte per fer renéixer la cultura de la zona, atès que hi ha diverses associacions que també hi treballen. Parlapallarès.cat, per exemple, porta a terme diferents activitats i projectes entre els quals destaquen una col·lecció de contes infantils, jocs de taula o l’aplicació per a telèfon mòbil Parla Pallarès, que és un diccionari de paraules pallareses.

@ditespallars

@ditespallars

@ditespallars

@ditespallars

tracking