SEGRE

Art efímer fet amb deixalles

L'artista Aka Modesto estableix un diàleg amb el carrer pintant matalassos abandonats

Art efímer fet amb deixalles

Art efímer fet amb deixallesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Missatges senzills amb un llenguatge proper i en uns suports i un format força singulars. Això és el que caracteritza l’art del lleidatà Aka Modesto, un jove grafiter que s’expressa pintant els matalassos que la gent deixa tirats al carrer o a l’espera que el servei de recollida de voluminosos els reculli. Ell mateix es defineix com a “decorador d’exteriors” al seu perfil d’Instagram. I és que el seu estil recorda al del mundialment conegut Banksy, ja que reconeix que va iniciar-se en el món de l’art amb els stencils, que són plantilles sobre les quals es pinta amb un esprai. “La policia vol arruïnar la meva carrera artística” va ser el primer missatge que va pintar en un matalàs, en referència a una multa de la qual es va haver de fer càrrec anteriorment per pintar una paret. Va fer una foto del resultat, la va compartir a les xarxes i es va fer viral. Des de llavors pinta uns cinc matalassos a la setmana, i en ells hi relata “coses que em passen al dia a dia d’una manera personal i directa i usant només paraules”.

Tot i aquests “petits entrebancs” amb la llei, “sempre tinc sentit comú quan trio els llocs on pintar”, assegura. És per aquest motiu que ven moltes de les seues obres per tal de poder pagar aquestes sancions administratives així com la pintura que utilitza per fer altres intervencions.

“Molta gent poques persones” o “La generació de vidre talla quan es trenca” són alguns altres dels missatges que Aka Modesto ha pintat a matalassos amb els quals intenta “arribar a tothom que passa pel carrer”. El seu objectiu és “establir un diàleg amb la gent, ser comprès” i, tot i que la vida d’aquestes obres és relativament curta, és ja molta la gent que les reconeix i les immortalitza a les xarxes, fent que el seu estil únic s’hagi fet viral. En aquest sentit, l’artista assegura que les xarxes són una eina molt important per a ell, perquè l’han ajudat a donar-se a conèixer –acumula més de 6.500 seguidors a Instagram– i és a través de la xarxa que molts fans l’avisen de la localització de matalassos als carrers de Lleida. Així mateix, Aka Modesto també abraça moltes altres disciplines en l’àmbit urbà, ja que fa cartells i ha arribat a modificar alguns senyals verticals de la ciutat. A més del seu perfil d’Instagram, recentment ha editat el fanzine Esta pintada la pago yo, en què ha fet una petita selecció d’algunes fotos dels seus matalassos. “Aquest projecte segueix gràcies a la gent que em segueix i el recolza, diria que el 80% dels matalassos que he pintat els he trobat gràcies a gent que m’ha avisat”, explica el grafiter, que afegeix que té “un arxiu amb imatges de tots els matalassos que he anat pintant”.

Com la gran majoria d’artistes, Aka Modesto fa també les funcions de social media manager, marxant d’art i màrqueting. “M’ho he de gestionar tot jo, tot i que també em serveix per aprendre com funciona tot”, explica, tot i que assegura que intenta mantenir-se bastant al marge de les xarxes socials, ja que de mitjana hi dedica una hora al dia i ho troba “una barbaritat”. Les usa principalment per contactar amb compradors que volen l’obra. Tot i que les seues peces ja tenen data de caducitat des del moment en què les crea, és molt probable que algú n’hagi rescatat alguna i la guardi en algun traster o magatzem de l’horta de Lleida.

Art efímer fet amb deixalles

Art efímer fet amb deixallesSEGRE

Art efímer fet amb deixalles

Art efímer fet amb deixallesSEGRE

tracking