SEGRE
Els riscos de la pèrdua del control de dades

Els riscos de la pèrdua del control de dadesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada cop més consumidors opten per la compra a través de les xarxes. En aquest sentit, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) va alertar fa unes setmanes dels riscos que aquestes compres poden comportar per la privacitat dels consumidors.

Segons aquest organisme, els principals perills poden aparèixer de la mà de tercers: ciberdelinqüents que aprofiten la proliferació de les botigues en línia per enganyar les persones consumidores, segrestar o encriptar dades dels comerços per demanar rescats, i altres formes de ciberdelinqüència. Precisament, els incidents de seguretat en el comerç electrònic no han parat de créixer.

Només comptant els atacs phishing, es calcula que diàriament s’envien sobre uns 3.500 milions de correus electrònics fraudulents que provoquen el 90% de les filtracions de dades. Concretament, durant el 2021, en global, es van detectar més de 10.000 dominis suplantant botigues online.

D’altra banda, també cal tenir en compte les conseqüències de la cessió voluntària de dades personals a la botiga, per fer-se una targeta client, entrar en un sorteig, etc.

Cal assegurar-se abans de quins són els termes d’aquesta cessió, per evitar que les dades puguin ser utilitzades per tercers sense tenir-ne coneixement.A més, la configuració de les galetes en el moment d’entrar a la pàgina web és clau, perquè monitoritzen l’activitat de les persones usuàries i poden servir per elaborar perfils. Aquests perfils es poden fer servir per mostrar publicitat personalitzada, entre d’altres, amb l’objectiu d’influir en el comportament de les persones consumidores.

Per tant, l’ús de les galetes podria vulnerar la privacitat i és per això que les persones consumidores han d’atorgar el seu consentiment a la botiga en línia per poder utilitzar-les.Per sensibilitzar la ciutadania sobre aquestes amenaces en les compres en línia, l’APDCAT ha publicat un vídeo divulgatiu amb consells per evitar pràctiques que puguin posar en risc els drets i llibertats de les persones usuàries.La seguretat en les compres en línia té a veure amb la confidencialitat de les dades, l’autentificació en la identificació, la integritat de les dades i la no-alteració d’aquestes, i la garantia de compra. L’ús de certificats digitals, segells de qualitat dels establiments i passarel·les de pagament amb doble sistema de seguretat són elements clau a l’hora d’evitar la pèrdua de control de les dades personals.

tracking