SEGRE

2.0

Lauzeta “Les xarxes ens han permès estar en contacte directe amb el nostre públic”

Lauzeta “Les xarxes ens han permès estar en contacte directe amb el nostre públic”

Lauzeta “Les xarxes ens han permès estar en contacte directe amb el nostre públic”MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En la reivindicació del català a les xarxes s’ha posat principalment el focus en plataformes com TikTok, Instagram o YouTube, les més populars tant per a influencers com per a usuaris. Però on hi ha creadors en català i que sembla que hagin passat desapercebuts fins ara és a Twitch, la plataforma que van escollir els lleidatans Joan Baró i Núria García, que formen el grup musical Lauzeta per promocionar-se durant la pandèmia.

Lauzeta neix l’any 2011, quan decidiu utilitzar les xarxes per promocionar-vos? Vam decidir entrar a les xarxes per mostrar el que fèiem l’any 2012, quan ja teníem actuacions de manera continuada i volíem estar en contacte amb la gent que ens anava coneixent.

Per què vau escollir Twitch com a xarxa principal durant la pandèmia? Nosaltres vivim de les actuacions, i quan es va parar tot, el març de 2020, vam haver de buscar una alternativa. Ens va semblar que Twitch era l’opció on era més fàcil rebre una compensació econòmica pel nostre treball, sense haver d’esperar a veure quantes visualitzacions teníem.

Creieu que l’ús del català a les xarxes té recorregut? S’ha fet un salt molt gran en els últims anys, cada vegada hi ha més influencers que trien fer el contingut en la seva llengua materna, i molts consumidors que s’adonen que necessitaven que a les xarxes hi hagués continguts en català.

Quin ús en feu, de les xarxes, a la vostra feina de músics? En general utilitzem les xarxes per estar en contacte amb la gent que segueix els nostres projectes, així com per anunciar concerts, notícies, o esdeveniments importants. També ens agrada ensenyar els nostres processos en els assajos, viatges, etc. Enguany tenim l’objectiu de fer-les anar molt més per estar més a prop de la nostra família virtual i seguidors musicals.

Us definiu com a trobadors de cançons. En ple segle XXI com definiríeu la vostra música? Diríem que fem música tradicional amb la nostra pròpia visió, sense voler ser puristes. Fem la música com ens ve de gust fer.

En els vostres espectacles en directe combineu la música i l’humor, però crec que també us agrada molt interaccionar amb el públic.  Ens agrada molt el contacte amb el públic, i poder veure les seves reaccions. Per això acostumem a actuar en sales i espais petits, on puguem establir una relació més directa amb el públic. Intentem que la gent se senti com a casa, i crear un ambient sense formalitats, per poder ser nosaltres mateixos i oferir el millor que tenim.

Quin tipus de públic teniu a la xarxa? Ens segueixen molts tipus diferents de persones, ja que la música tradicional té aquesta màgia que toca ben endins tinguis l’edat que tinguis i siguis com siguis, hi ha una part de memòria col·lectiva que ens afecta a tots. Abans de la pandèmia la majoria dels nostres seguidors eren de la demarcació de Lleida. Els directes a Twitch van fer que molta més gent ens conegués, i ara ens segueixen persones d’altres regions d’Espanya, i de països com Itàlia, Portugal, Regne Unit o els Estats Units.

Quan fèieu directes a Twitch, Lauzeta oferia la possibilitat que els vostres espectadors us demanessin una cançó i vosaltres l’acabéssiu tocant i cantant. Com funcionava aquest servei? Vam passar per moltes fases, en aquest sentit. Durant una temporada teníem una llista de cançons molt àmplia d’on la gent triava, i nosaltres les anàvem tocant. Més tard, vam eliminar aquesta llista i els espectadors podien proposar el que volguessin, sense límits. Si la coneixíem mínimament, la tocàvem. Això ens va donar moltes experiències a nivell de repertori i una perspectiva diferent respecte al nostre perfeccionisme. Perquè, al cap i a la fi, no cal que l’execució sigui “perfecta” perquè el missatge et pugui arribar.

Quins projectes/concerts teniu properament? Avui diumenge 19 de març fem un concert molt especial al Cafè del Teatre de Lleida, on celebrarem Saint Patrick a l’estil Lauzeta! A més a més, serà el nostre 12è Saint Patrick, així que ens fa especial il·lusió! A banda d’això, cada primer diumenge de mes fem una sessió de música irlandesa al pub Antares de Lleida, on tothom hi és benvingut tant per fer de públic com per participar-hi tocant instruments, o cantant! Aquestes sessions les retransmetem a través de Twitch per a tota la gent que no pot ser-hi físicament.

tracking