SEGRE
POLS D’ESTELS

POLS D’ESTELS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És l’element més abundant a l’Univers. I el més senzill: en el seu estat iònic és només un protó despullat de tota companyia. És present a totes les molècules complexes de la vida i actiu a moltes reaccions químiques. I, per a alguns, és la gran promesa energètica del futur.

Efectivament, al nostre món l’hidrogen gas és un bon combustible. Amb l’oxigen de l’atmosfera reacciona per fer només aigua i energia, cosa que el classifica com un campió de l’energia neta. Aquesta afirmació, però, cal agafar-la amb reserves.

L’hidrogen és tan reactiu que, per sobre del 4% a l’aire es crema, i per això no abunda de forma natural a la Terra. No és un combustible primari, sinó que cal obtenir-lo mitjançant operacions energèticament costoses. Se sintetitza per hidròlisi de l’aigua, o a partir d’hidrocarburs com el metà, i potser en el futur directament a partir d’éssers vius que el fabricaran en reactors bioquímics. De fet, com l’electricitat, és un transportador d’energia, entre una font primària i la destinació final. Si l’energia primària és renovable, no hi ha problema. Si cal cremar combustibles fòssils, ja no és tan sostenible, encara que té un cert avantatge pel millor rendiment energètic de les grans plantes industrials respecte als vehicles de combustió.

L’energia que aporta per kg és uns 3 cops major que la de la gasolina. Però com que costa molt de liquar i es manté com a gas a alta pressió, menys dens, hi ha un problema d’autonomia dels cotxes.

Un altre inconvenient és que per ser tan reactiu és més perillós que els hidrocarburs habituals, però el cert és que amb la tecnologia actual això no ha de ser cap obstacle. Avui no ho recordem, però l’inici de l’extensió de les xarxes de gas als domicilis particulars va estar plagat de problemes i accidents, que els estrictes protocols d’avui prevenen amb eficàcia. A la normalitat de l’hidrogen hi arribarem amb la lliçó apresa.

Per tot això, és possible que en el futur ens hi anem familiaritzant, i que, amb el permís del meteòric desenvolupament que està vivint el vehicle elèctric, algun dia no llunyà acabem carregant els nostres vehicles en hidrogeneres.

POLS D’ESTELS

POLS D’ESTELS

tracking