SEGRE
MÒBILS PERÒ FREDS

MÒBILS PERÒ FREDSLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La radiació electromagnètica és present a tot arreu i forma un continu de longituds d’ona des de les més petites, els raigs gamma, a les més grans, ones de ràdio, passant per raigs X, ultraviolat, visible, infraroig i microones. Viatjant totes a la velocitat de la llum, a major freqüència més petita és la longitud d’ona, ja que passen més crestes per unitat de temps. Freqüències més grans impliquen també una major energia, igual com notareu si algú us sotmet a un sacseig enèrgic en lloc d’un vaivé suau.

La longitud d’ona també condiciona la capacitat de la radiació per interactuar amb la matèria. Les ones petites de l’UV i raigs X i gamma, de fraccions d’1 micròmetre o menys, poden penetrar a nivell molecular i fins i tot atòmic, mentre que les llargues, com les microones, de l’ordre de cm, simplement rodegen la matèria sense interactuar-hi íntimament.

¿Com pot, doncs, un forn de microones escalfar els aliments, si no incideix als seus components? Doncs fent ballar les molècules d’aigua. Aquestes són dipols: tenen la càrrega (-) a la banda d’oxigen i la (+) a la d’hidrogen. Amb una freqüència de 2,45 GHz, la polaritat de les microones del vostre forn canvia 2450 milions de vegades per segon, que fa que les molècules d’aigua girin i freguin entre si i s’escalfin, com quan us fregueu una mà contra l’altra.

A diferència de la radiació calenta de l’infraroig, que és superficial, les microones entren a l’aliment i escalfen simultàniament un gruix d’uns pocs cm.

Les microones no tenen la capacitat d’alterar l’estructura química dels aliments, més enllà del que pot fer la calor, que no sol passar gaire dels 100 ºC, perquè a aquesta temperatura bull l’aigua i ja no puja més. Per tant, pensar que la llet dels biberons o qualsevol altre aliment pot patir alteracions nocives per escalfar-los al microones és només un de tants temors alimentats pel discurs tecnofòbic . És més preocupant la carn a la brasa, amb els greixos a 200 ºC o més formant cossos estranys.

Per la mateixa lògica, la wifi i la telefonia mòbil, que emeten a la zona de les microones, tampoc poden causar alteracions a l’ADN que produeixin càncers, i tampoc riscos per escalfament, donades les minses potències amb què arriben al contacte amb les persones.

MÒBILS PERÒ FREDS

MÒBILS PERÒ FREDSLLEONARD DELSHAMS

tracking