SEGRE

Cómic

Darrere la postal

El lleidatà Alfonso López signa amb Pepe Gálvez una novel·la negra ambientada entre Girona i la Costa Brava

portada

Llegará el invierno

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’avantatge de la ficció sobre l’assaig o el periodisme és que la veritat no està subjecta a la realitat. Amb aquesta premissa, la literatura, i sobretot la novel·la negra, s’ha convertit en una de les millors fonts per comprendre la societat que la fa possible. Els periodistes i narradors Alfonso López i Pepe Gálvez, nascuts a Lleida i Terol respectivament, són dos veterans del còmic. Dibuixant i guionista respectivament, aquesta és una més de les moltes col·laboracions que han signat plegats. Color caféSilencios, la juventud del Capitán Trueno; Miguel Núñes, mil vidas más o la novel·la per entregues al suplement Presència titulada Assassinat a la Mesquita. En el conjunt de la seua trajectòria els dos autors han demostrat una sensibilitat especial per a la crítica social, i aquesta vegada no és pas diferent.

Dos noies s’escapen de la màfia que les prostituïa en un club de la Costa Brava. Aquest és el punt de partida per al lector; Segis, el protagonista, té unes altres inquietuds: ha desaparegut un dels seus millors amics i totes les pistes que troba no auguren res de bo. Les dos trames convergeixen ràpidament en un mapa de corrupció urbanística, matrimonis trencats, precarietat laboral i desengany generacional. Res no acaba sent exactament com els joves revolucionaris antifranquistes havien somiat, i tanmateix continuen albergant esperances. Girona i la Costa Brava són algunes de les postals més atractives del país: història, arquitectura, cultura, natura, gastronomia i moda són la façana d’un paisatge que també és el prostíbul d’Europa. A través dels protagonistes, herois involuntaris i a voltes maldestres, homenatges reconeguts a l’escriptor Vázquez Montalbán i el llibreter Paco Camarasa, descobrim una trama de corrupció i poder mafiós que topa amb sentiments més prosaics: la por de fer-se gran i no haver aprofitat prou bé la vida, fins i tot d’haver-la traït.

Gálvez aposta per un guió senzill que defuig els artificis i juga net, és molt versemblant. López tampoc no necessita presentacions, amb un estil d’aquarel·la fresc i dinàmic, que aprofita molt bé els colors per crear les atmosferes adequades, en aquesta novel·la juga amb unes vinyetes apaïsades molt cinematogràfiques. El treball de localització de les trames és exhaustiu, detalls que donen un plus de versemblança. Llegará el invierno és un noir molt proper i àgil.

CONNEXIONS PARANORMALS

> Crematorio, de Rafael Chirbes

Una de les novel·les més lúcides sobre les misèries socials i morals inherents al desenvolupament urbanístic de la costa valenciana de finals del segle passat en un poble imaginari: Misent. Especulació, manipulació i corrupció en la construcció d’un nou ordre de ciment i bitllets. La trilogia generaci-onal i col·lectiva es completa amb Los viejos amigos i En la orilla.

> Hot girls wanted, Turned on, de Jill Bauer i Ronna Gradus.

El documental segueix la vida de di-verses adolescents que, disposades a fer qualsevol cosa per fugir dels seus petits pobles de l’Amèrica pro-funda, accepten una oferta de feina poc convencional: treballar a la lu-crativa indústria pornogràfica d’in-ternet. Aviat descobreixen que la re-alitat no és com havien somiat.

FITXA TÈCNICA: Guió: Pepe Gálvez Dibuix: Alfonso López Editorial: Navona Format: Tapa tova; 17x24cm; color; 94 pàgines. Preu: 18€

Darrere la postal

Darrere la postalKAP

tracking