SEGRE
pàgina interior

pàgina interior

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No ha de ser fàcil explicar que has patit abusos sexuals. No parlo dels fets en si, dels detalls més o menys escabrosos d’un episodi sinistre que la víctima sovint ha intentat relativitzar, comprendre o fins i tot esborrar, sinó de la profunda ferida en l’ànima que l’acompanya durant la resta de la seua vida. Una, així s’anomena l’artista, en aquesta novel·la explora de manera sincera les conseqüències d’un episodi que en aquell moment, quan només era una nena, fins i tot li havia semblat normal. Natural i resident del comtat de Yorkshire, al nord d’Anglaterra, Una utilitza una col·lecció de registres que van des de la il·lustració d’escenes metafòriques d’una força poètica molt intensa fins a dades estadístiques sobre violència domèstica. L’acció avança en diferents fronts. Per una banda hi ha el record documental d’un cas que va consternar la societat britànica de finals dels setanta, un assassí en sèrie que la premsa de l’època va batejar com el Yorkshire ripper, en clara alusió al mític Jack the Ripper (Jack l’esbudellador). Després de tretze dones mortes i set més que van aconseguir fugir de l’agressor, finalment va ser detingut i condemnat Peter Sutcliffe, un home normal que feia una vida aparentment. La tardança en la resolució dels crims també va posar en evidència la ineficàcia policial per resoldre un cas que, sospitosament, només afectava les dones. Una posa l’accent en com la comunitat va viure aquells assassinats, en com es va construir també una identitat social de les víctimes, construint un relat gairebé culpabilitzador repecte a les dones. El record i l’anàlisi implacable d’aquells fets públics, l’autora els combina amb la seua pròpia experiència personal. Com va ser víctima dels abusos d’un home més gran que ella malgrat que en aquell moment, per la relació de confiança, no va ser una situació explícitament violenta.

Una també retrata la societat profundament masclista de la seua adolescència, que reproduïa fidelment i gratuïta els tòpics segons els quals un home promiscu és un campió i una noia activa sexualment és una puta que es mereix tot el mal que pugui patir.

CONNEXIONS PARANORMALS

> Una mujer en Berlín, de Marta Hillers.

Convertida en una crònica brutal de la vida quotidiana dels berlinesos sota l’ocupació de les tropes russes durant la Segona Guerra Mundial, el diari va ser un best-seller anònim fins que Hillers va mo-rir. Així ho havia demanat expressament l’autora. Periodista durant el període d’en-treguerres, al llibre s’expliquen les relaci-ons que els veïns estableixen entre ells i amb els soldats enemics.

> El caso Alcàsser, de Ramón Campos i Elías León.

La tardor del 1992, van desaparèixer tres ado-lescents del poble valencià d’Alcàsser, que van ser trobades mortes mesos més tard. El cas va estar envoltat des del primer moment per la polèmica i les teories de la conspiració, ingre-dients que van salpebrar un cas que ja era molt sucós per als programes de televisió més sen-sacionalistes. Netflix recupera aquells fets en una sèrie documental de cinc capítols.

UNA ENTRE MUCHAS Guió i dibuix: Una Editorial: Astiberri Format: rústica amb solapes, 17 x 23 cm, color, 208 pàgines Preu: 19 €

pàgina interior

pàgina interior

UNA ENTRE MUCHAS

UNA ENTRE MUCHAS

tracking